2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Külföld

Vegyesen fogadta a világ a békekötés hírét

Súlyos hibának nevezte az iráni elnök az Egyesült Arab Emírségeknek Izraellel kötött békemegállapodását. Haszan Róháni szerint az Öböl-menti ország árulást követett el. Hasonló véleményen van az arab államok többsége. Törökország első embere pedig azt mondta, a történelem nem bocsátja meg Abu-Dzabi lépését.

  • Vegyesen fogadta a világ a békekötés hírét

Csütörtökön tette közzé közösségi oldalán az amerikai elnök, hogy békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek.

Donald Trump azt írta, az Egyesült Államok két nagyszerű barátja között történelmi egyezmény született, amelynek értelmében a zsidó állam és az Emirátusok diplomácia kapcsolatot létesít egymással.

Nem sokkal később az izraeli miniszterelnök is kamerák elé állt. Benjámin Netanjahu azt mondta, új korszak kezdődik országa és az arab világ kapcsolatában. A kormányfő hozzátette, a zsidó állam ideiglenesen felfüggeszti a ciszjordániai palesztin területek bekebelezését. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy idővel más arab államok is követni fogják Abu-Dzabi példáját, és békét fognak kötni Izraellel.

Másképp látja a helyzetet az arab világ nagy része és a Palesztin Hatóság. A Gázai övezetet uraló Hamász a nép hátba szúrásának nevezte a konvenciót. A szervezet szerint szégyen, hogy egy másik muszlim vallású ország a zsidó állam mellé állt, és bár gazdag, sohasem támogatta a palesztin törekvéseket.

Irán veszélyesnek és illegitimnek nevezte a békekötést. Teherán álláspontja szerint az Egyesült Arab Emírségek árulást követett el.

Osztja Teherán nézőpontját Bejrút és Ankara is. Törökország szerint a történelem, továbbá a közel-keleti térség népeinek lelkiismerete nem feledi és nem bocsátja meg az Egyesült Arab Emírségek tettét.

Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely elismeri Izraelt.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!