2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Végre félelem nélkül díszíthették fel otthonukat

A világ számos országába hozott békét a karácsony. A szír fővárosban hét év után először állítottak karácsonyfát, Irakba pedig egyre több keresztény tér vissza az Iszlám Állam legyőzése után. A fehéroroszok Jégapóval, az amerikai elnök pedig telefonos üzenetekkel lepte meg a gyerekeket.

  • Végre félelem nélkül díszíthették fel otthonukat

Hiszel még a Mikulásban? – ezzel a kérdéssel fordult az Egyesült Államok elnöke ahhoz a hét éves kisfiúhoz, aki karácsony este felhívta az Észak-Amerikai Légtérvédelmi Parancsnokságot, hogy kiderítse, merre jár a Mikulás.

A Parancsnokság önkéntesei 1955 óta mindig tájékoztatják a gyerekeket a szán útjáról, amióta az egyik ezredes, az elnök hívására várva egy kislányt talált a vonal végén, aki a Télapó útjáról érdeklődött. A hagyományt nem zavarta meg az amerikai kormányzati leállás sem.

Nagy-Britanniában II. Erzsébet királynő és a brit királyi család tagjai a hagyományos karácsonyi misén vettek részt az észak-angliai Szent Mária Magdolna templomban. A szertartás után William és Harry herceg, feleségeikkel, Katalin és Meghan hercegnőkkel üdvözölték az összegyűlt tömeget.

Karácsony idén több közel-keleti országba is elhozta a várva várt csodát.

Hét év után először ünneplik békében a karácsonyt a szír emberek. A kormányerők áprilisban vették vissza az utolsó, felkelők által felügyelt területeket. Damaszkus lakói végre félelem nélkül díszíthették fel otthonukat.

„Az elmúlt hét év egy rémálom volt, ez pedig egy csoda. Fantasztikus olyan embereket látni, akiket a boldogság köt össze” – mondta egy helyi.

Ahol egy éve még háború dúlt, most egy óriási karácsonyfa áll.

 Az iraki keresztények is békében ünnepelték a karácsonyt egy évvel azután, hogy legyőzték az Iszlám Államot. A Moszul északi részén lévő templom falait még mindig a terrorszervezet nevét jelző fekete graffitik borítják.

2014-ben az Iszlám Állam a moszuli mecsetből kiáltotta ki kalifátusát, elfoglalva Irak északi és nyugati részeit. Az iszlamista milíciák a háború éveiben kifosztották a keresztények lakta területeket, lerombolva az épületeket és elpusztítva az értékes relikviákat, műemlékeket. A lakosság nagy része pedig elmenekült. 2003 óta a keresztények száma 1.5 millióról körülbelül 400 ezerre csökkent.

Néhány elűzött keresztény család már visszatért.

Németországban a Berlini Fókák nevű csoport megtartotta az évenkénti karácsonyi jegesúszást. Bár az Oranke tó vízének hőmérséklete nem érte el az 5 fokot, ez szokatlanul enyhének számít. A csoport tagjai szeptember óta készülnek a megmártózásra, folytatva az 1980 óta tartó hagyományt, amikor a berlini tó még Kelet-Németország része volt.

Fehéroroszországban a Jég Atyjai és a Hóleányok hozták el a karácsonyi hangulatot, akik az év végi ünnepség szimbólumai az országban. A minszki felvonulás során a jelmezesek édességeket osztogattak az összegyűlt gyermekeknek. A szovjet korszak óta a Mikulásnak megfelelő fehérorosz alak nem karácsonykor, hanem új év ünnepén látogat el az otthonokba, unokája, Hóleány kíséretében.

Ausztráliában nem a hideget, hanem a meleget hozza el az ünnep. A Sydney melletti Bondi beach-en homokba állítottak karácsonyfát és a hőség ellen nem szalmakalappal hanem mikulás sapkával védekeztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!