2020. május 26.,
kedd, Fülöp, Evelin napja

Véget ért a vesztegzár a koronavírus kínai gócpontjában

2020. április 8., szerda 15:17

76 nap után hivatalosan is feloldották a vesztegzárat a koronavírus gócpontjának számító Vuhanban. A 11 milliós várost január 23-án helyezték karantén alá, hogy megfékezzék a vírus terjedését. A metropoliszban fokozatosan oldják fel a szigorításokat. A hatóságok felhívták az emberek figyelmét, hogy továbbra is tartsák be az óvintézkedéseket. Vuhanban eddig 60 000 megbetegedést regisztráltak és több mint 3 ezren vesztették életüket.

Látványos fényjátékkal ünnepelték Vuhanban a szigorú karantén intézkedések feloldását. A felhőkarcokra azt írták fel, hogy Hello Vuhan. A 11 milliós város 76 napig volt vesztegzár alatt. Miután kedd éjfélkor hivatalosan véget ért a karantén maszkos emberek tucatjai özönlöttek az utcákra, a vasút és buszállomásokra, valamint a repülőtérre is. Az utazást csak azoknak engedélyezik, akiknek van igazolásuk, hogy egészségesek.

Miután megnyitották a város autópályáit, hosszú sorok alakultak ki az útdíjfizető kapuknál. A hatóságok felhívták az emberek figyelmét, hogy csak akkor utazzanak el, ha szükséges, mert ha nem tartják be az óvintézkedéseket akkor megindulhat a járvány második hulláma.

A metropoliszban fokozatosan oldják fel a szigorításokat. Az iskolák és a közintézmények többsége még mindig zárva tart, és részleges utazási korlátozások is érvényben vannak. Sok üzlet kinyitott, de a legtöbb úgy, hogy szabad téren, az utcán árusít, a vevők ugyanis nem tartózkodhatnak zárt térben, csoportokban.

A várost március 28-án már részlegesen megnyitották. Akkor újra indultak a buszok, valamint a földalatti és megérkeztek az első vasúti szerelvények Vuhanba. Egyelőre még kevesen használják a tömegközlekedést.

Vuhant, Hupej tartomány székhelyét január 23-án zárták le, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. A városban, amely a koronavírus-járvány első epicentruma volt, csaknem 10 hétre állt le az élet. Az emberek csak külön engedéllyel hagyhatták el az otthonukat. Vuhanban eddig 60 000 megbetegedést regisztráltak és több mint 3 ezren vesztették életüket.

HírTV