2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Varsó nem enged

Bár egyre többen sürgetik az uniós tagállamokat tömörítő tanácsban, hogy Lengyelország vonja vissza az igazságügyi rendszerének átalakítása érdekében hozott törvényeket, Varsó nem hajlandó erre. Az Európai Bizottság képviselője szerint semmi előrelépés nem történt, a lengyel jogszabályok továbbra is sértik az uniós normákat. Magyarország hasonló eljárásra számíthat.

  • Varsó nem enged

Másodjára hallgatták meg a lengyel kormány képviselőjét az uniós tagállamok tanácsában. Lengyelországgal szemben az Európai Bizottság indította meg a 7-es cikkely szerint eljárást a lengyel igazságügyi reform miatt, Brüsszel szerint ugyanis a lengyel bíróságok fölött a politikai hatalom szerzett befolyást, ez pedig összeegyeztethetetlen az uniós normákkal.

Az ülésen a francia és a német kormány is közös nyilatkozatban hívta fel Varsó figyelmét, hogy egyre sürgetőbb a megoldás, ez pedig kizárólag a lengyel vezetésen múlik. Mindezek ellenére nem történt előrelépés.

 

„Nincs jó hírem az önök számára, az első és a második tárgyalás között a bizottság aggodalmai csak növekedtek. Megítélésem szerint a lengyel helyzet nem javult, a bizottság számára a lengyel kormánytól érkezett reakciók semmilyen olyan javaslatot nem tartalmaztak, amelyek megoldanák a bizottság által felvetett problémák megoldását” – tájékoztatott Frans Timmermans első alelnök.

Közben az Európai Tanács hivatalosan közölte, hogy kedden megérkezett az Európai Parlamenttől az a dokumentum, amely alapján Magyarországgal szemben kérik a 7-es cikkely szerint eljárás lefolytatását. Ennek ütemezéséről azonban még korai beszélni, annyi bizonyos, hogy a csütörtöki salzburgi informális EU-csúcson nem tűzik még naprendre a magyar jogállamisággal kapcsolatos vitát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!