2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Varsó jogi lépéseket tesz, ha a Pfizer nem pótolja a kiesett szállítmányait

Lengyelország jogi lépéseket tervez, ha a Pfizer nem pótolja a kiesett vakcina adagokat. A kormányszóvivő elmondta: ha a gyártó az ígéretéhez híven nem egészíti ki a szállítmányokat, akkor bírósághoz fordulnak. Lengyelországba a tervezett 360 ezer helyett csupán 176 ezer BioNTech-Pfizer-féle oltóanyag érkezett a héten. A lengyel kormányfő levélben fordult az Európai Unió vezetőihez, hogy azonnal oldják meg a szállítmányozási problémákat. A Pfizer a múlt héten jelezte, hogy február elejéig ideiglenes fennakadások lehetnek a vakcina szállításban.

  • Varsó jogi lépéseket tesz, ha a Pfizer nem pótolja a kiesett szállítmányait

A legfrissebb sajtóértesülések szerint az európai ombudsman pénteken vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság elutasította a koronavírus elleni oltóanyagok felvásárlásával kapcsolatos uniós szerződésekhez való nyilvános hozzáférhetőséget - közölte pénteken a szervezet irodája. 

Az intézményhez a Corporate Europe Observatory, a nagyvállalatok uniós politikákra való befolyását vizsgáló lobbicsoport fordult, azután, hogy a bizottság elutasította arra irányuló kérelmüket, hogy betekintést nyerhessenek a testületnek az AstraZeneca oltóanyaggyártó vállalattal kötött szerződésébe, illetve felek közti tárgyalások dokumentumaiba.

"Tekintettel az ügy iránti jelentős érdeklődésre, az ombudsman felkéri a bizottságot, biztosítson hozzáférést a szerződésekhez a lehető leghamarabb, de legkésőbb február 11-ig" - olvasható a szervezetnek a bizottsághoz intézett levelében, amelyből kiderül, hogy a testület az érintett gyógyszergyár kereskedelmi érdekeinek és beszerzési eljárásának védelme miatt tagadta meg a nyilvános hozzáférést.

Az EU mintegy 2,5 milliárd euró értékű előzetes kötelezettségvállalási szerződéseket kötött csaknem 2,3 milliárd adag potenciálisan hatékony vakcinára hat oltóanyaggyártó vállalattal. Az árazás, a szállítási és egyéb kulcsfontosságú feltételekről szóló részleteket titkosították.

Január elején a bizottság az Európai Parlament sürgetésére hozzáférést biztosított, egy, a német CureVac oltóanyaggyártóval kötött szerződés rövidített változatához.

Amennyiben a bizottság úgy véli, hogy az információk ellentétesek a közérdekkel, elutasíthatja az ombudsman kérését a nyilvánosságra hozatallal kapcsolatban.

Hír TV/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!