2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Külföld

Várhelyi: Szkopjénak és Szófiának is a vitás kérdések megoldása áll a leginkább érdekében

Észak-Macedóniának és Bulgáriának megoldást kell találnia a közöttük fennálló ellentétekre, mindkét félnek ez az érdeke. "Nem akarom túldramatizálni, a probléma komoly, de lehet rá megoldást találni" - hangsúlyozta Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja szerdán Szkopjéban.

  • Várhelyi: Szkopjénak és Szófiának is a vitás kérdések megoldása áll a leginkább érdekében

Az uniós bővítési biztos azért érkezett a nyugat-balkáni országba, hogy személyesen is ismertesse az Európai Bizottság országjelentését, és értékelje az országban végrehajtott reformokat, illetve Szkopje európai integrációjának előrehaladását.

Az észak-macedón miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján Várhelyi Olivér rámutatott: minden feltétel adott ahhoz, hogy megkezdődhessenek a csatlakozási tárgyalások az Európai Unió és Észak-Macedónia között. Szkopjénak viszont mindenképpen meg kell oldania a vitás kérdéseket Szófiával. A bővítési biztos nem fejtette ki, hogy melyek a két ország vitás kérdései, korábban viszont a közös nyelv és történelem megítélése okozott fennakadást a két fél kapcsolataiban.

Kiemelte: az országjelentésből látszik, hogy Észak-Macedónia megtette a szükséges lépéseket a csatlakozási tárgyalások felé, és minden feltétel adott az első kormányközi konferenciára, most már csak az Európai Uniónak kell elfogadnia a bővítési kerettervet. Várhatóan erre még az idén sor kerül - tette hozzá. Az EU tagállamai 2020 márciusában határoztak úgy, hogy megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával.

Az Európai Unió a nyugat-balkáni térség gazdasági felzárkóztatására 9 milliárd euró összértékű befektetési tervet irányzott elő a 2021-2027-es időszakra. A csomag öt kulcsfontosságú területet - közlekedés és infrastruktúra, tiszta energia, környezetvédelem, digitális jövő, magánszektor és szociális tőke - érint. Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök szerint a befektetések az állampolgárok számára legfontosabb területeket ölelik majd fel, autópályákat, vasútvonalakat, gázhálózatokat, és más infrastrukturális projekteket tudnak megvalósítani belőle. Mint mondta, a projektekttervek nagy része már elkészült, és következő 4-5 évben ezeket meg is lehet valósítani.

Hozzátette: az Európai Bizottság jelentése azt mutatja, hogy az ország jó úton halad a jogharmonizációval, és az alapjogok, a jogállamiság és a korrupció elleni harc területén is tett előrelépéseket.

Várhelyi Olivér a napokban a nem európai uniós nyugat-balkáni országokba látogat el, hogy mindenhol személyesen ismertesse az Európai Bizottság bővítési terveit.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!