2020. december 1.,
kedd, Elza napja

Várhelyi: Szkopjénak és Szófiának is a vitás kérdések megoldása áll a leginkább érdekében

MTI

2020. október 7., szerda 14:54

Észak-Macedóniának és Bulgáriának megoldást kell találnia a közöttük fennálló ellentétekre, mindkét félnek ez az érdeke. "Nem akarom túldramatizálni, a probléma komoly, de lehet rá megoldást találni" - hangsúlyozta Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja szerdán Szkopjéban.

Az uniós bővítési biztos azért érkezett a nyugat-balkáni országba, hogy személyesen is ismertesse az Európai Bizottság országjelentését, és értékelje az országban végrehajtott reformokat, illetve Szkopje európai integrációjának előrehaladását.

Az észak-macedón miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján Várhelyi Olivér rámutatott: minden feltétel adott ahhoz, hogy megkezdődhessenek a csatlakozási tárgyalások az Európai Unió és Észak-Macedónia között. Szkopjénak viszont mindenképpen meg kell oldania a vitás kérdéseket Szófiával. A bővítési biztos nem fejtette ki, hogy melyek a két ország vitás kérdései, korábban viszont a közös nyelv és történelem megítélése okozott fennakadást a két fél kapcsolataiban.

Kiemelte: az országjelentésből látszik, hogy Észak-Macedónia megtette a szükséges lépéseket a csatlakozási tárgyalások felé, és minden feltétel adott az első kormányközi konferenciára, most már csak az Európai Uniónak kell elfogadnia a bővítési kerettervet. Várhatóan erre még az idén sor kerül - tette hozzá. Az EU tagállamai 2020 márciusában határoztak úgy, hogy megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával.

Az Európai Unió a nyugat-balkáni térség gazdasági felzárkóztatására 9 milliárd euró összértékű befektetési tervet irányzott elő a 2021-2027-es időszakra. A csomag öt kulcsfontosságú területet - közlekedés és infrastruktúra, tiszta energia, környezetvédelem, digitális jövő, magánszektor és szociális tőke - érint. Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök szerint a befektetések az állampolgárok számára legfontosabb területeket ölelik majd fel, autópályákat, vasútvonalakat, gázhálózatokat, és más infrastrukturális projekteket tudnak megvalósítani belőle. Mint mondta, a projektekttervek nagy része már elkészült, és következő 4-5 évben ezeket meg is lehet valósítani.

Hozzátette: az Európai Bizottság jelentése azt mutatja, hogy az ország jó úton halad a jogharmonizációval, és az alapjogok, a jogállamiság és a korrupció elleni harc területén is tett előrelépéseket.

Várhelyi Olivér a napokban a nem európai uniós nyugat-balkáni országokba látogat el, hogy mindenhol személyesen ismertesse az Európai Bizottság bővítési terveit.

MTI