2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Együttműködést és közös munkát sürgetett a magyar biztosjelölt

Írásbeli pótkérdéseket kap Várhelyi Olivér, mivel az európai parlamenti (EP-) frakciók koordinátorai egyelőre nem tudtak megállapodni a csütörtökön meghallgatott magyar biztosjelölt kinevezésének jóváhagyásáról - jelentette be az EP szóvivője.

  • Együttműködést és közös munkát sürgetett a magyar biztosjelölt

A külügyi szakbizottság (AFET) brüsszeli ülésén a magyar biztosjelölt számos kérdést kapott a képviselőktől a magyar kormányhoz fűződő kapcsolatára vonatkozólag, és ezekre reagálva többször is leszögezte, hogy mandátuma első napjától kezdve teljesen függetlenül, kollegiálisan kívánna dolgozni az Európai Bizottság tagjaként.

Rámutatott, hogy új tisztségében az Európai Uniót kell képviselnie, és pontosan ezt is szándékozik tenni.

Leszögezte: nem kell választani a nemzeti és az európai uniós érdekek között, a közös jóért kell dolgozni, a végső cél egy erős és sikeres közösség megteremtése.

Elmondta, hogy bővítési és szomszédságpolitikai biztosként híd szerepet kívánna betölteni a főbb uniós intézmények, illetve a környező országok között. Kiemelte, hogy stratégiai fontosságú az EU számára a szomszédság helyzete, a stabilitás, a biztonság és a jólét biztosítása, a fejlettségbeli különbségek mérséklése. Hozzátette ugyanakkor, hogy eltérő célokra és megközelítésekre van szükség a különböző partnerek esetén, nem lehet egységes sémát alkalmazni.

Várhelyi kijelentette, hogy mielőbb meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalást Albániával és Észak-Macedóniával, itt az EU hitelessége forog kockán. Mint mondta, fel kell készülni új tagállamok befogadására, amennyiben teljesítik a feltételeket, de a csatlakozási folyamatot is hatékonyabbá kell tenni.

A Nyugat-Balkán integráns része Európának, a csatlakozási perspektíva fenntartása kölcsönös érdek, gyorsítani kell az előrelépést a reformfolyamatban, figyelve a jogállamiság, a demokrácia, a gazdasági fejlődés szempontjaira - közölte, rámutatva, hogy az EU mélyítése és szélesítése nem zárja ki egymást. Aláhúzta végül, azon fog dolgozni, hogy jövőre sikerüljön lezárni a szerb és a koszovói kormány közötti párbeszédet.

Törökország kulcsfontosságú stratégiai partner több téren, s ezt az együttműködést erősíteni kell, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni a jogállamiság és az emberi jogok helyzetében tapasztalt negatív fejleményeket, az egyre asszertívabb külpolitikát. Ankara láthatólag távolodik az európai értékektől és normáktól, ezért terveket kell hozni az együttműködés jövőjére vonatkozóan, az országot azonban továbbra is segíteni kell az ott tartózkodó menekültek ellátásában, illetve az illegális migráció megfékezésében - mondta angolul és franciául előadott nyitóbeszédében.

A külpolitika terén példaként említette a török kormány "provokatív és illegális" próbafúrásait Ciprus közelében, valamint szíriai katonai beavatkozását.

Beszélt arról is, hogy erősíteni kell az együttműködést a déli partnerekkel, mások mellett a migráció területén is, miközben támogatni kell a térség biztonságát, stabilitását és jólétét. Ezen belül főleg az illegális bevándorlás megfékezését, az embercsempész-hálózatok felszámolását, a határvédelem támogatását, a visszaküldések fokozását és a kölcsönösem előnyös legális migrációs programokat említette.

Meg kell újítani a partnerségünket a déli szomszédokkal a "többet többért" elv alapján, az érintett államok gazdasági és demokratikus fejlődésére is fókuszálva - közölte, s kiemelte, hogy támogatni kell a menekültek önkéntes és biztonságos visszatérését Szíriába, amikor adottak a feltételek, továbbá javítani kell a humanitárius körülményeket Líbiában.

Az ülést követően nyilatkozó megfigyelők nagy része meggyőzőnek tartja Várhegyi teljesítményét, és valószínűnek tartja a jóváhagyását.

Vannak ugyanakkor más vélemények is. Többen aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatosan, hogy hogyan lesz képes Várhelyi a jogállamiság előmozdításán dolgozni a tagjelöltségre pályázó országokban úgy, hogy közben hazája az elmúlt években számos aggályos törvényt elfogadott.

Donáth Anna Júlia momentumos EP-képviselő például Twitter-bejegyzésében kiemelte, hogy nincs semmilyen garancia a jelölt függetlenségére. A jobbikos Gyöngyösi Márton pedig még a bizottsági ülésen úgy fogalmazott, hogy sokan a "Fidesz katonájaként" ismerik a jelenlegi magyar EU-nagykövetet, még ha a szakmai felkészültségét nem is vitatják.

A frakciók koordinátorai délután 2-kor ülnek össze az elhangzottak értékelése céljából. Kétharmados többséggel akár azonnal is jóváhagyhatják a kinevezést, ennek hiányában újabb kérdéseket tehetnek fel írásban. Amennyiben a beérkezett válaszok sem meggyőzőek, akkor a jelöltnek újra meg kell jelennie a testület előtt, amely - ha még akkor sincsen meg a szükséges koordinátori többség - végül egyszerű többséggel dönthet titkos szavazáson.

Az EP illetékes bizottságaiban az első körben különböző okokból elutasították a francia, a magyar és a román biztosjelöltet, Trócsányi Lászlót, Rovana Plumbot és Sylvie Goulard-t. A párizsi és a bukaresti kormány új választottját is csütörtökön hallgatják meg.

Az EP-frakciók koordinátorai kora délután értékelik Várhelyi meghallgatását

Délután kettőkor ülnek össze az európai parlamenti (EP-) frakciók koordinátorai Várhelyi Olivér reggeli meghallgatásának értékelése céljából.

Az Európai Néppárt az ülés után támogatásáról biztosította a magyar biztosjelöltet. A zöldpárti képviselőcsoport azonban bejelentette, ellene fognak szavazni, és hasonlóan nyilatkozott egyénileg több szociáldemokrata, illetve liberális-centrista politikus is, egyesek tárcacserét tartanának kívánatosnak.

Az elemzők többsége ennek ellenére valószínűnek látja Várhelyi jóváhagyását, bár vannak, akik szerint erre majd csak azután kerül sor, hogy pótkérdéseket tesznek fel neki írásban.

A frakciók koordinátorai kétharmados többséggel akár azonnal is jóváhagyhatják a kinevezést, ennek hiányában újabb kérdéseket tehetnek fel írásban. Amennyiben az ezekre adott válaszok sem meggyőzőek, akkor a jelöltnek újra meg kell jelennie az illetékes EP-bizottság előtt, amely - ha még akkor sincs meg a szükséges koordinátori többség - végül egyszerű többséggel dönthet titkos szavazáson.

A magyar mellett az első francia és román jelöltet is elutasították az EP-ben. A párizsi és a bukaresti kormány új választottját ugyancsak csütörtökön hallgatják meg Brüsszelben.

A teljes biztosi testületről még az Európai Parlament plenáris ülésének is szavaznia kell. Ha minden a tervek szerint halad, akkor erre november 27-én kerül sor.

Gál Kinga: Várhelyi az egyik legjobb biztosa lesz az új Európai Bizottságnak

Várhelyi Olivér nagyon alapos, felkészült, európai elkötelezettségű, a területet jól ismerő jelölt, aki az egyik legjobb és legmegbízhatóbb biztosa lesz az új Európai Bizottságnak - jelentette ki Gál Kinga fideszes EP-képviselő Brüsszelben csütörtökön, az uniós biztosnak jelölt Várhelyi Olivér európai parlamenti meghallgatását követően.

Gál Kinga magyar újságíróknak hangsúlyozta, a biztosjelölt meggyőzően és méltó módon válaszolt a feltett kérdésekre.

Bizonyította, hogy kiválóan érti azt a bővítési és szomszédságpolitikai területet, amelyért a jövőben felelős lesz. Nem valószínű, hogy találnának felkészültebb embert egész Európában a portfólióhoz tartozó feladatokra - jelentette ki a fideszes képviselő.

Még nem született döntés Brüsszelben - élő bejelentkezés Brüsszelből Zöldhegyi Katalinnal 

Írásbeli pótkérdéseket kap Várhelyi Olivér

Írásbeli pótkérdéseket kap Várhelyi Olivér, mivel az európai parlamenti (EP-) frakciók koordinátorai egyelőre nem tudtak megállapodni a csütörtökön meghallgatott magyar biztosjelölt kinevezésének jóváhagyásáról - jelentette be az EP szóvivője.

Jaume Duch azt közölte a Twitteren, hogy a külügyi szakbizottság jövő hétfői határidőt tűzött ki a kérdések megválaszolására.

MTI / Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!