2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Váratlanul elhunyt a belorusz külügyminiszter

Meghalt Uladzimir Makej belorusz külügyminiszter – írta meg szombaton a Belta állami hírügynökség. A 64 éves politikus hirtelen halálát a külügyminisztérium szóvivője jelentette be. Makej 2012 óta volt az ország külügyminisztere.

  • Váratlanul elhunyt a belorusz külügyminiszter

A politikus a hét elején még részt vett a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (CSTO) – amely egy katonai szövetség több posztszovjet állam között – konferenciáján Jerevánban. 

Sőt hétfőn találkoznia kellett volna Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is – írta meg a Reuters hírügynökség.

A 2020-as belorusz elnökválasztás és tömeges kormányellenes tüntetések előtt Makej volt az egyik kezdeményezője a Nyugathoz fűződő kapcsolatok javítására tett erőfeszítéseknek. Mindemellett a politikus többször bírálta Oroszországot, ám a kelet-európai országban fellángoló tiltakozások után hirtelen megváltoztatta álláspontját, azt állítva, hogy a tüntetéseket a Nyugat ügynökei inspirálták.

Két hónapja Makej védelembe vette Fehéroroszország álláspontját az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Belaruszt az agresszor szövetségeseként, sőt a konfliktus részeseként említik. Azt mondjuk, amit eddig is: Belarusz sosem támogatta a háborút, de árulók sem vagyunk! Kötelezettségeink vannak szövetségeseinkkel szemben, és szigorúan követjük most és a jövőben is azoknak a nemzetközi szerződéseknek a szellemét és szövegét, amelyeknek részesei vagyunk

– mondta. –Megdöbbentettek minket Belarusz külügyminisztériuma vezetőjének, Vlagyimir Makejnak a haláláról szóló jelentések – tette közzé a Telegram csatornáján Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is találkozott Makejjel, legutóbb 2019-ben – a vélhetően elcsalt belorusz választások előtt. A találkozót követően a felek akkor aláhúzták, hogy országaik a nyugati és a keleti együttműködésben érdekeltek.

Forrás: MTI/Reuters

Fotó: MTI/AP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Súlyos gabonahiány fenyegeti Afrika déli részét

Súlyos gabonahiány fenyegeti Afrika déli részét

Az Afrika déli részét fenyegető súlyos gabonahiányra hívta fel a figyelmet szerdán az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az El Nino időjárási jelenség okozta szárazságot téve felelőssé a kialakult helyzetért.
Földrengés, hőségriadó és erdőtüzek pusztítanak a világban + videó

Földrengés, hőségriadó és erdőtüzek pusztítanak a világban + videó

Továbbra is áradások pusztítanak Kínában, a heves esőzések csak szerdán hagynak alább. Tajvanban egy nap alatt több mint nyolcvan földmozgást mértek. Mindeközben Bangladesben már egy hete kemény kánikulával küzdenek. A világ másik felén, Kanadában óriási erdőtüzek pusztítanak, Finnországban pedig a tél nehezíti a mindennapokat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!