2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Válságstábot állított fel az olasz kormány a líbiai konfliktushelyzet követésére

Válságkabinetet hozott létre az olasz kormány az olasz minisztériumok lépéseinek összehangolására a líbiai konfliktushelyzet megoldásáig - jelentette be a római kormánypalota pénteken

  • Válságstábot állított fel az olasz kormány a líbiai konfliktushelyzet követésére

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök rendkívüli megbeszélést tartott a líbiai fejleményekről Enzo Moavero Milanesi külügyminiszterrel és Elisabetta Trenta védelmi miniszterrel. A találkozón részt vett Giancarlo Giorgetti, a miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkár, a Liga olasz kormánypárt politikusa, valamint az olasz titkosszolgálatok vezetői.

A találkozón létrehozott válságkabinet a líbiai konfliktus által érintett összes olasz minisztérium rendelkezésére áll az esetleges döntések koordinálására. A válságstáb mandátuma a líbiai harcok végéig tart.

Giuseppe Conte telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral. Az olasz miniszterelnöki hivatal bejelentése szerint a római kormány folyamatosan egyeztet az Egyesült Államokkal és Franciaországgal is az észak-afrikai országban zajló eseményekről.

Az ANSA olasz hírügynökség helyszíni jelentése szerint Tripoliban és Miszráta városában tüntetés zajlott Halífa Haftar tábornok és Franciaország ellen. A megmozdulások résztvevői árulót kiáltottak Halífa tábornokra, és francia zászlót égettek el. Ehhez részben a La Repubblica olasz napilapban megjelent hírek vezettek, miszerint Haftar tábornok Párizzsal egyeztetett az offenzívája elindításáról.

A lap értesülései szerint április 4-én Halífa Haftar bizalmas emberei, köztük fia, aki első számú tanácsadójaként ismert, Párizsban titkos tárgyalásokat folytattak. A tábornok ezen a napon indította el a Tripolival szembeni támadást. A La Repubblica forrásai szerint Párizs tudott a tervezett offenzíváról. A francia kormány külügyi szóvivője pénteken tagadta a La Repubblicában megjelenteket.

Korábban Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes "háborús játszadozással" vádolta Franciaországot. Kijelentette, információi vannak arról, hogy Franciaország "támogatja az egyik harcoló felet" Líbiában. Hozzátette: "tanulmányozzuk a kérdést, de sajnos, nyilvánvaló jelek utalnak erre".

Halífa Haftarnak ugyanez a "küldöttsége" hétfőn Rómában találkozott Giuseppe Conte olasz kormányfővel.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!