2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napindító 07:55

Külföld

Válság, zavargások és migráció Dél-Amerikában

Tízmilliók követelték Bolíviában és Chilében is az ország elnökének távozását. Előbbi dél-amerikai államban Evo Morales, a másikban Sebastián Pinyéra lemondását sürgetik az ellenzék hívei. Caracas-ban eközben Nicolás Maduro személye ellen tüntettek. A venezuelai válság miatt az ENSZ attól tart, hogy további 2 millió ember hagyja el hazáját, ami migrációs krízishez vezet.

  • Válság, zavargások és migráció Dél-Amerikában

Ördögként ábrázolták a bolíviai tüntetők La Pazban egy tömegfelvonuláson az ország elnökét. Több ezren vonultak utcára Santa Cruzban is. A tömeg Evo Morales azonnali távozását követelte. Radikálisok egy csoportja összecsapott a kivezényelt rohamrendőrökkel.

 A zavargásokban mintegy 50-en sebesültek meg. Volt, aki lőtt, más szúrt sebeket kapott. A sérülteket kórházba szállították. Evo Morales államfő támogatói és az ellenzék szimpatizánsai napok óta tüntetnek a dél-amerikai országban. A demonstrációk hátterében az áll, hogy a baloldali elnököt az október 20-ai szavazáson újraválasztották.

Morales politikai ellenlábasai azonban csalást emlegetnek, és nem ismerik el a voksolás eredményét. Az ellenzék vezetője, Carlos Mesa leszögezte, addig tiltakoznak, míg meg nem semmisítik a választás eredményét.

Chilében szintén forrnak az indulatok. Az ellenzék felhívására hetek óta milliók követelik az elnök lemondását és gazdasági reformok bevezetését sürgetik. A tüntetések hatására az államfő jelentősen átalakította kormányát.

Sebastián Pinera menesztette a belügyi és a pénzügyi tárcavezetőt, emellett megvált munkaügyi és sportminiszterétől is. Az elnök azokon a posztokon rendelt el személycseréket, amelyek élén hozzá közel álló emberek álltak.

"Ez már egy másik Chile, mint ami hetekkel ezelőtt volt. Országunk átalakult, és a kabinetnek eleget kell tenni a változásoknak. Nehéz napok vannak mögöttünk, egyszersmind láttuk a legszebb és a legrosszabb dolgokat"

- mondta az államfő.

Pinera szavai azonban nem hatották meg bírálóit. A személycserék ellenére a demonstrációk nem szűntek meg. Mintegy másfél millióan tüntettek a fővárosban. Sokan itt is összecsaptak a rendőrökkel. Venezuela nagyvárosaiban is tömegek vonultak utcára. A karhatalom ellen tüntetők Nicolás Maduro lemondása mellett a további megszorítások miatt emelték fel hangjukat.

Az évek óta gazdasági válsággal küzdő dél-amerikai országban elemzők szerint visszafordíthatatlan folyamat indult el, amelynek globális hatása is lehet.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága venezuelai menekültekkel foglalkozó különmegbízottja Brüsszelben azt mondta, további 2 millió ember hagyhatja el hazáját a súlyos gazdasági és politikai válság miatt. Az elvándorlók többsége, mintegy 80 százaléka a Venezuelával szomszédos vagy ahhoz közeli államokban keres menedéket. Ez további nehézséget ró a dél-amerikai országokra.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Számított rá, hogy végül a Momentum és a DK is támogatja Karácsony Gergelyt?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!