2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

V4-csúcs: A Nyugat-Balkán európai integrációja mellett foglalt állást a lengyel, a cseh és a szlovák államfő is

A Nyugat-Balkán európai uniós integrációja nagyon fontos az egész kontinens biztonsága, a nagy migrációs hullámok korlátozása miatt - hangsúlyozta Mateusz lengyel kormányfő csütörtökön Prágában a visegrádi kormányfők közös sajtótájékoztatóján. Hasonló, az uniós bővítést sürgető álláspontot fogalmazott meg a V4-csoport és a Nyugat-Balkán államainak csúcstalálkozóját követően Andrej Babis cseh és Peter Pellegrini szlovák kormányfő is.

  • V4-csúcs: A Nyugat-Balkán európai integrációja mellett foglalt állást a lengyel, a cseh és a szlovák államfő is

A dél-európai országok csatlakozása egyúttal esélyt jelent a V4-országok számára - fogalmazott Morawiecki a sajtóértekezleten. Ezzel kapcsolatban utalt a Közép- és Kelet-Európában létesülő észak-déli irányú infrastrukturális fejlesztések lehetőségeire.

Kérdésre válaszolva Morawiecki megerősítette: a V4 "nem egyezik bele a migránsoknak a brüsszeli kulcs szerinti átirányításába".

Morawiecki kitért az uniós tisztújításra is, úgy értékelve, hogy a V4 kulcsszerepet játszik az Európai Bizottság összeállításában. Utalva arra is, hogy Ursula von der Leyen megválasztott elnök a lengyel Janusz Wojciechowskit jelölte a mezőgazdasági biztosnak, Morawiecki hangsúlyozta: Lengyelország és Magyarország is olyan területeket irányíthat majd, "amelyeket kezdettől fogva vállalni akartak".

A lengyel kormányfő kiemelte továbbá: a V4 egy hangon beszél az új uniós költségvetési keretről, a strukturális alapokról és az uniós agrárpolitikáról.

A Nyugat-Balkán biztonsága Európa biztonsága is - hangsúlyozta Andrej Babis, cseh miniszterelnök.

A cseh miniszterelnök a találkozón elfogadott közös nyilatkozatból idézve kiemelte: az Európai Unió (EU) a Nyugat-Balkán irányába történő bővítése a biztonság és a prosperitás legerősebb garanciája a régióban.

Hangsúlyozta: a Nyugat-Balkán biztonsága Európa számára is biztonságot jelent, mivel a Nyugat-Balkán országai kulcsfontosságú partnerek a migráció kezelésében is.

Andrej Babis az unió bővítésének folyamatáról szólva leszögezte: meg kell tartani a reformok ütemét a Nyugat-Balkánon és arról is beszélni kell, hogy miért tart ilyen sokáig mások mellett Bulgária és Románia a schengeni térséghez való csatlakozása.

A cseh miniszterelnök, a találkozó házigazdájaként elmondta: a tárgyalás első körében - még a nyugat balkán vezetőivel való találkozó előtt - főként európai kérdések kerültek terítékre, köztük a migráció, Brexit, a klímaváltozás elleni uniós küzdelem, továbbá az Európai Bizottság új összetétele.

Utóbbival kapcsolatban Babis azt mondta: megmutatta a V4-ek erejét és jó együttműködésüket, hogy két fontos európai bizottsági elnökhelyettesi posztot sikerült szerezniük.

Az EU bővítése a Nyugat-Balkán irányába biztonsági és gazdasági szempontból is stratégiai befektetés az uniónak - jelentette ki Peter Pellegrini, szlovák miniszterelnök.

A szlovák kormányfő elmondta: a V4-ek a prágai kibővített találkozóval most egyértelmű jelzést küldtek Európának, arról, hogy az unió mihamarabbi bővítését támogatják.

"Meg kell győznünk a többi uniós tagállamot arról, hogy a bővítés nem problémákat hoz - mint ahogyan azt néhány régi tagország vezetői mondják. Éppen ellenkezőleg, az EU a Nyugat-Balkán irányába történő bővítése stratégiai befektetés az unió számára biztonsági és gazdasági szempontból is" - hangsúlyozta Peter Pellegrini.

A szlovák kormányfő leszögezte: a migráció kezelése nem lehet csak az EU ügye, arra az egész kontinensnek kell közös megoldást találnia. Pellegrini az uniós bővítés jövőbeni folyamatával kapcsolatban azt mondta: örömmel és bizalommal tölti el, hogy az új uniós bővítési biztost Magyarország adja.

Pellegrini az EU környezetvédelmi törekvéseiről szólva azt mondta: fontos, hogy EU ebben a kérdésben vezető legyen, de motiválni kell az Európán kívüli országokat is, mert anélkül nem lesznek eredmények.

V4-csúcs: Közös nyilatkozat - A V4 csoport eltökélten támogatja a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációját

A V4 országcsoport tagjai eltökélten támogatják a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációját - hangsúlyozták a prágai csúcstalálkozójukról csütörtökön kiadott nyilatkozatukban a visegrádi országok miniszterelnökei. A kormányfők szilárd meggyőződésüknek adtak hangot, hogy Európa újraegyesítése nem lehet teljes ezen országok nélkül.

Hangsúlyozták, hogy az unió bővítési politikája felbecsülhetetlen értékű eszközként szolgál a Nyugat-Balkán biztonságának, stabilitásának megteremtéséhez.

A miniszterelnökök felszólították az EU összes döntéshozóját, hogy tartsák fenn és szilárdítsák meg annak a lényegi haladásnak a lendületét, amelyet a reformok végrehajtásából és a macedón-görög névvita megoldásából keletkezett, és nyissák meg a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával.

Az aláírók várakozásuknak adtak hangot, hogy a Szerbiával és Montenegróval folyó csatlakozási tárgyalások fel fognak gyorsulni a következő Európai Bizottság megbízatása alatt.

Egyben reményüket fejezték ki, hogy a bosznia-hercegovinai és koszovói reformfolyamat a következő időszakban erősíteni fogja az EU-tagság kilátásait a térségben.

A V4 csoport vezetői támogatásukról biztosították a nyugat-balkáni partnerek eltökéltségét arra, hogy fenntartsák a stabilitást a térségben, és erősítsék a jogállamiságot, küzdjenek a szervezett bűnözés és a korrupció ellen, és ellenőrzés alatt tartják a migrációs mozgásokat.

A miniszterelnökök kifejezték eltökéltségüket a nyugat-balkáni országokkal való határvédelmi együttműködés mellett. A közös nyilatkozatban a miniszterelnökök hangsúlyozták a nyugat-balkáni térség stratégiai szerepét az Európai Unió energiaellátásának diverzifikálásában is.

A V4-csoport eltökélten támogatja a kiterjedt regionális együttműködést, a jószomszédi kapcsolatokat és a megbékélést a Nyugat-Balkánon, és ehhez a saját eszközeivel is hozzájárul - mutatott rá a közös nyilatkozat.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!