2021. 11. 29. Hétfő Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyarország élőben

Következik:

Hírek 09:00

Külföld

Úton az izraeli–török barátság?

Izraelnek fel kell oldania a Gázai-övezet tengeri blokádját, ha rendezni akarja kapcsolatát Törökországgal – ezt a török miniszterelnök közölte, miután a zsidó állam bocsánatot kért a kilenc halálos áldozatot követelő 2010-es gázai flottillatámadás miatt.

Múlt hét péntekig szinte nem is léteztek a török–izraeli diplomáciai kapcsolatok, ma már viszont barátkozásról beszélt a zsidó állam elnöke a török sajtónak. „Ezer olyan okot tudok, amiért Törökországnak és Izraelnek barátoknak kell lenniük, és egy olyan okot sem, amiért nem kellene barátoknak lenniük” – mondta Simon Perez izraeli elnök.


Jeruzsálem a múlt héten kért bocsánatot Ankarától a 2010-es gázai tragédia miatt, és kártérítést is ígért a halálos áldozatok miatt. Három évvel ezelőtt az izraeli hadsereg megtámadott egy, a Gázai-övezetbe segélyrakományt szállító flottillát, az akcióban kilenc ember meghalt. Törökország emiatt hazahívta izraeli nagykövetét, a kormányfő pedig véres mészárlásnak nevezte az akciót. 2011-ben Ankara felfüggesztette kereskedelmi és katonai kapcsolatait a zsidó állammal.

Meg kell dolgozni a bizalomért

Bár a török miniszterelnök most elfogadta a bocsánatkérést, szerinte Izraelnek még sokat kell tennie a kölcsönös bizalom helyreállításáért. „Izrael meggyilkolta kilenc állampolgárunkat nemzetközi vizeken. Próbáltak különböző kifogásokat találni, még amerikai és európai közvetítőkkel is próbálkoztak. Azt mondtuk nekik, hogy nem normalizálódik a kapcsolat, ha nem kérnek bocsánatot, nem fizetnek kártérítést és nem oldják fel Palesztina embargóját. Minden török ellenzéki párt gúnyolódott a kormányon, amiért hittük, hogy ez megtörténik. De megtörtént. A telefonhívás egy lépés volt előre. Normalizálódik a viszony, ha teljesítik az ígéretüket” – szögezte le a török miniszterelnök.

Izrael azonban egyelőre nem hajlandó feloldani a palesztinok lakta övezet blokádját. Benjamin Netanjahu elmondása szerint a zsidó állam attól tart, hogy a Hamász palesztin szervezet kihasználná a lehetőséget, és fegyvereket szállítana Gázába.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Francia-brit feszültség a migránsválság miatt

Franciaország nem hagyja magát zsarolni a britektől – közölte Gérald Darmanin francia belügyminiszter Calais-ban. 2021. november 29.

Nagy-Britannia összehívta a G7-ek egészségügyi minisztereit

Jelenleg Nagy-Britannia látja el a soros elnökséget a G7 csoportban. 2021. november 29.

Dél-Afrikai Orvosszövetség elnöke: Az omicron nem okoz súlyos covid-betegséget

Az omicron már több európai országban is megjelent. 2021. november 28.

Legfrisebb híreink

Célpont: Cápák és jutalékok

A Hír TV oknyomozó riportműsorának első részében Karácsony Gergely és körének botrányairól, az ingatlanmutyikról és a BKV buszbeszerzési tenderéről rántottuk le a leplet. A továbbiakban a koronavírus-járvány negyedik hullámát vettük górcső alá. Műsorvezető: Gáll Csongor.

Áldott adventet kíván Orbán Viktor

Áldott adventet kíván a miniszterelnök is Facebook oldalán. Orbán Viktor azt írja: idén is több százezer levelet kapott és a legkisebbek is írtak. Arra is válaszol a videóban, hogy el tudja-e intézni, hogy legyen hó karácsonykor? Azt mondta: megpróbálta, de eddig még nem sikerült.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!