2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Külföld

Utcára vonultak a rákbetegek Görögországban

Daganatos betegek tüntettek az újabb egészségügyet érintő megszorítások miatt Athénban. A tárcától a nemzetközi hitelezők 13 milliárd eurós kiadáscsökkentést várnak el.

Rákbetegek tüntettek Athénban a görögországi egészségégügyi megszorítások ellen, attól tartanak, hogy nem jutnak hozzá a drága, de az életben maradáshoz elengedhetetlenül szükséges gyógyszereikhez.

A görög kormány másfél milliárd euróval csökkenti az egészségügyi kiadásokat. A görög tárcavezető szerint ennek ellenére nem kerülnek életveszélybe a daganatos betegek. Andreasz Likurencosz azt mondta, szerinte nincs olyan beteg Görögországban, aki ne tudná megfizetni azokat a gyógyszereket, amire szüksége van.

Tüntetések Görögországban

Görögország két legnagyobb szakszervezete 24 órás általános sztrájkot tart szeptember 26-án, tiltakozásul a tervezett további megszorítások ellen. Szeptember 8-án Theszaloníkiben a fő szakszervezeti tömörülések és a baloldali ellenzék szervezésében mintegy 12 ezer ember vonult utcára, az új iskolaév kezdete előtt közvetlenül pedig egynapos sztrájkba kezdtek a görög népiskolai tanítók.

A dél-európai ország évente a GDP 5 és fél százalékát, vagyis 11 milliárd eurót költ az egészségügyre, ráadásul az ágazat 2 milliárdos adósságot halmozott fel. A tárcavezető szerint ezért a kiadásokat az újabb nemzetközi mentőcsomagért cserébe kell csökkenteni. Az athéni vezetés a hétvégéig véglegesíti az újabb pótlólagos költségvetési megszorításokat. A hitelező Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (EKB) szakértői szerint további 13 és fél milliárd eurós kiadáscsökkentés szükséges, hogy tartani tudják a jövő évi és a 2014-es hiánycélt. A kormány várhatóan a nyugdíjakat is csökkenti.

A 173 milliárd eurós mentőcsomag következő részletének folyósításáról az euróövezeti pénzügyminiszterek októberi találkozójukon döntetnek.

Görögország több időt, haladékot kap a nemzetközi hitelezőktől folyósított mentőcsomag törlesztésére, de több pénzt már nem – mondta Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter az Österreich című napilapnak adott interjúban vasárnap.

Durva javaslatok

A nemzetközi hitelezők, az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap több javaslatot is tett a mediterrán államnak. Ezek alapján 65-ről 67 évre kellene emelni a nyugdíjkorhatárt, és az athéni munkaügyi minisztériumból kiszivárgó hírek szerint szóba került a korábban már emlegetett hatnapos munkahét bevezetése is.

Az országban eközben rekordszintre, 23,6 százalékra nőtt a munkanélküliség a második negyedévben az első negyedévi 22,6 és az egy évvel korábbi 16,3 százalékról az Elsztat, a görög statisztikai hivatal csütörtöki közlése szerint.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!