2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Uniós zászlót égettek és a rendőrökkel is összecsaptak

A rendőrökkel is összecsaptak a görög tüntetők az unió soros elnökségének ünnepélyes megnyitója előtt. Az athéni rendezvényen a gazdasági és költségvetési reformok folytatására biztatta Görögországot az Európai Bizottság elnöke.

Uniós zászlót égettek a görög baloldaliak Athén központjában. A tüntetők az elé az épület elé vonultak, ahol a görög elnökség kezdetét ünnepelték a kormánypárti politikusok az uniós vezetőkkel. A demonstrálók az Európai Unió és a Nemzetközi Valutalap távozását követelték, és egyúttal árulóknak nevezték az Európa-barát görög politikusokat.

„Valami rothad Európában és az európai integrációban. Az Európai Unió a megszorító intézkedések a fő mozgatórugója, hogy szélsőséges intézkedéseket vezet be az európai társadalmak dolgozói rétegei ellen. Az Európai Unió felelős a görögországi humanitárius és szociális válságért” – mondta egy baloldali tüntető.

A tüntetők megpróbáltak bejutni az épületbe és áttörték a rendőrsorfalat is. Az egyenruhások könnygázzal oszlatták a tiltakozókat.

Az ünnepség előtt a görög miniszterelnök és a Európai Bizottság elnöke egyeztetett a soros elnökség legfontosabb kérdéseiről. Barroso óriási eredménynek tartotta, hogy Görögország az Európai Unió és az euróövezet tagja maradt, pedig nemrég még sokan azt jósolták, hogy távozik mindkét szervezetből. Barroso ugyanakkor a gazdasági és költségvetési reformok folytatására buzdította a görög kormányt.

„Még nem mondhatjuk azt, hogy túl vagyunk a válságon, mert még mindig elfogadhatatlanul magas a munkanélküliek száma néhány tagországban, és még mindig vannak gazdaságfinanszírozási problémáink” – fogalmazott José Manuel Barroso.

Az uniós tagországok közül Görögországban a legmagasabb, 28 százalékos a munkanélküliség aránya. A miniszterelnök ennek ellenére arra számít, hogy gazdasági reformokkal még idén sikerül megállítani a gazdasági recessziót. „Sok ember még ma is szenved a megszorító intézkedésektől. Ennek ellenére én bízom a görög emberekben, hogy a gyerekeikre szavaznak, és hogy szeretett hazájukra szavaznak az uniós választásokon, mert tudják, hogy hazájuk és gyerekeik számára is jobb Európában” – mondta Antonisz Szamarasz.

Az uniós választásokat májusban tartják. Sokan azt jósolják, hogy a görögök azzal állnak bosszút az Európai Unión, hogy nem vesznek részt a szavazáson.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!