2021. augusztus 3.,
kedd, Hermina napja

Uniós csúcs Brüsszelben: lengyel-magyar szövetség

2020. július 17., péntek 21:56

A kiszivárgott információk szerint kemény vita folyik az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján, ahol a koronavírus-járvány miatt tervezett 750 milliárd eurós helyreállítási csomagról és az új költségvetésről egyeztetnek. Orbán Viktor miniszterelnök azt közölte, hogy „a helyzet nem könnyű, de az ország esélyei folyamatosan javulnak!” Vita folyik arról is, hogy a jogállamiság legyen-e a kifizetések feltétele, de ezt Magyarország szövetségeseként Lengyelország is elutasítja. Dobrev Klára és a többi baloldali EP-képviselő közben azért lobbizik, hogy az ország kevesebb forráshoz jusson.

Kemény tárgyalásokra készültek a brüsszeli csúcstalálkozóra érkezett állam-és kormányfők. Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-üzenetében leszögezte, hogy a helyzet nem könnyű, de az esélyek folyamatosan javulnak.

A V4-ek egységére azért is szükség van, mert egy esetleges megállapodásnak hatalmas a tétje. A 2021 és 2027 közötti időszakra szóló, hosszú távú uniós költségvetés az Európai Tanács elnökének javaslata szerint 1074 milliárd eurós összeg felhasználásáról rendelkezik. Charles Michel az Európai Tanács elnöke a védelemre, biztonságra és szomszédságpolitikára szánt tételeket csökkentené, az egészségügyre, az innovációra, a kutatásra, a digitalizációra és az oktatásra fordítandó összeget pedig növelné.

A tagállamokat egymással szembefordító másik témakör a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk orvoslását célzó 750 milliárd eurós helyreállítási terv. Az alap nagyobb része vissza nem térítendő támogatásokból, egyharmad része pedig hitelekből állna.

A kiinduló javaslat szerint a pénzek 70 százalékát a munkanélküliségi adatok elmúlt 5 évi alakulása, 30 százalékát pedig a GDP csökkenése alapján osztják szét. Ez a változat Franciaországnak, Olaszországnak és Hollandiának kedvez, Magyarországnak a visegrádi országoknak azonban előnytelen.

Magyarország a miniszterelnök közlése szerint csak akkor járul hozzá a 750 milliárd eurós hitelfelvételhez, ha a pénzt a gazdaság helyreállítására, például új munkahelyek fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb államok ne kapjanak többet, mint a szegényebb államok.

Vita folyik arról is, hogy a jogállamiság legyen-e a kifizetések feltétele. Ebben az ügyben Magyarország számíthat Lengyelország segítségére.

Gyurcsányné baloldali EP-képviselőtársaival közben azért lobbizik, hogy az ország kevesebb forrást kapjon. Dobrev Klára és a baloldali európai parlamenti képviselők közleményükben tudatták: kizárólag akkor szavazzák meg az Európai Parlamentben az újjáépítési csomagot és a hétéves költségvetést, ha abban a jogállamiságot rögzítik a kifizetések feltételéül. A kormány álláspontja szerint egy konkrétumokat nem tartalmazó, homályos, átpolitizált elvárásnak nem kellene, hogy köze legyen az európai gazdaság talpra állítását szolgáló pénzekhez. A miniszterelnököt a héten az Országgyűlés olyan mandátummal ruházta fel, amely megtiltja, hogy a jogállamisági feltételeket bebetonozó uniós csomagot fogadjon el.

Angela Merkel német kancellár az unió soros elnökeként azt szeretné, ha sikerrel zárulna a kétnapos csúcs és ezért a hírek szerint kész a kompromisszumra az anyagiak terén ugyanúgy, mint a jogállamisági vitában is.

Orbán Viktor Angela Merkellel és Emmanuel Macronnal tárgyalt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Angela Merkel német kacellárral és Emmanuel Macron francia államfővel tárgyalt az EU-csúcson. 

A magyar kormányfő a háromoldalú, brüsszeli egyeztetés menetéről egy fotót osztott meg a közösségi oldalán.

KAPCSOLÓDÓ: 

Orbán Viktor: A helyzet nem könnyű, de az odds-aink folyamatosan javulnak

Terítéken a hétéves büdzsé és a járvány elleni küzdelem

Kőkemény viták folynak a brüsszeli EU-csúcson

Dobrev Kláráék magyarellenes ultimátumot fogalmaztak meg

HírTV - Origo