2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Uniós biztos: az EU beengedi a munkaerő célú bevándorlókat

Az Európai Unió lehetővé teszi a migráció legális módjait, beengedi a munkaerő célú bevándorlókat és javítja az unión kívüliek munkavállalásának körülményeit - jelentette ki Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos kedden Strasbourgban.

  • Uniós biztos: az EU beengedi a munkaerő célú bevándorlókat

Margarítisz Szkínász az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének a jogszerű migrációra vonatkozó uniós politikáról és a vonatkozó jogszabályokról folytatott vitáján közölte: Európában számos ágazat küzd munkaerőhiánnyal, melyet az unión belüli mobilitás nem tud megoldani.

Az uniós biztos kijelentette: a legtöbb migráns legális úton érkezik Európába, hozzáad valamit az adott társadalomhoz. A legális bevándorlók nem jelentenek pénzügyi terhet a tagországoknak, hanem nagymértékben hozzájárulnak az unió gazdaságához, és több adót is fizetnek, mint amennyit szociális járulékként kapnak a tagállamoktól.

"Bevándorlás mindig volt és mindig is lesz, csak jobban meg kell szervezni az irányítását" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: az EU érdeke, hogy magához vonzza az unión kívüli munkavállalókat, hogy (Európa) valódi innovációs központtá váljék. Jelenleg ugyanis a legális bevándorlók az amerikai kontinens északi államait, valamint a csendes-óceáni térséget részesítik előnyben - mondta.

Szkínász emlékeztetett, az Európai Parlament szeptember közepén fogadta el a magasan képzett, unión kívüli munkavállalók alkalmazásához szükséges kék kártya reformját, amely rugalmassága révén - véleménye szerint - segít az egyes kulcságazatokban tapasztalható munkaerőhiány csökkentésében.

Szkínász végezetül kiemelte: a legális bevándorlás "kétirányú utca", amely azt jelenti, hogy amíg az EU lehetővé teszi a migráció legális módjait, a bevándorlóknak el kell fogadniuk az európai szabályokat, értékeket és a társadalmi modelleket.

"Azoknak, akik Európába jönnek, el kell fogadniuk a nőknek a családban, a társadalomban és a munka világában betöltött helyét és szerepét. Tiszteletben kell tartanuk a vallási szabadságot és meggyőződést, valamint azokat az etikai szabályokat, amelyek Európában uralkodóak" - tette hozzá az uniós biztos.

Hidvéghi Balázs, fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy az Európai Parlament legális bevándorlásról szóló jelentése újabb példája az erkölcstelenségnek. Miközben az EP-képviselők közül sokan az emberi jogok védelmezőiként tüntetik fel magukat, a szegény országok kiszipolyozását erőltetik - mondta. Azt állítják, hogy bevándorlás mindenkinek jó, gazdaságilag előnyös, sőt, ezzel az EU segíti a szegény országokat is - tette hozzá. Kijelentette: ennek épp az ellenkezője igaz, ugyanis a tömeges bevándorlással, ahogy a migráció kiinduló országai a tömeges elvándorlással, mindenki veszít. Jelentős pluszköltséget jelent és veszélyezteti az európai kultúrát, amit - mint mondta -, szemben sokakkal az EP-ben, az európai emberek nem akarnak feladni.

Ha Európa valóban segíteni szeretne a tömeges elvándorlás kiinduló régióinak, akkor nem a legképzettebb munkaerőt kell elszívnia onnan, hanem a segítséget kellene odavinnie. Gazdasági beruházásokkal, infrastrukturális fejlesztéssekkel, vagy humanitárius segítséggel helyben kell megteremteni a jobb élet reményét - tette hozzá Hidvéghi Balázs.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!