2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

UNICEF: Tizenkilencmillió gyermek élt földönfutóként az erőszak miatt tavaly

Világszerte negyvenhatmillióan éltek földönfutóként az erőszak miatt tavaly, köztük 19 millió gyerek - számolt be az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) kedden. Emberek további milliói kényszerültek elhagyni otthonaikat természeti katasztrófák miatt.

  • UNICEF: Tizenkilencmillió gyermek élt földönfutóként az erőszak miatt tavaly

Az UNICEF jelentése szerint meredeken emelkedett a belső menekültek száma a konfliktusok és az erőszak miatt. Míg egy évtizeddel korábban még csak 25 millióan voltak, számuk az elmúlt öt évben meghaladta a 40 milliót. Tavaly a belső menekültek több mint 40 százaléka kiskorú volt - hangsúlyozta a beszámoló.

"Otthonukat elhagyni kényszerülő gyermekek milliói vannak megfelelő ellátás és védelem nélkül" - írta közleményében az UNICEF-et vezető Henrietta Fore. "A koronavírus-járványhoz hasonló új válságok megjelenésekor ezek a gyerekek különösen sérülékenyek" - fűzte hozzá.

Csaknem 33 millióan váltak földönfutóvá 2019-ben: 25 millióan természeti katasztrófák, 8,5 millióan pedig erőszak és konfliktusok miatt - állt a jelentésben.

Köztük van 12 millió gyermek, akikből 3,8 millióan konfliktus és erőszak, 8,2 millióan pedig többségében időjárási jelenségekhez köthető katasztrófák (áradás, viharok) miatt kényszerültek elhagyni otthonaikat. A koronavírus-járvány pedig még rosszabbá tette amúgy is válságos helyzetüket - figyelmeztetett az UNICEF.

Az Elveszve otthon címet viselő jelentés szerint a földönfutó gyermekek az alapvető szolgáltatásokhoz sem jutnak hozzá, és az erőszak, kizsákmányolás, visszaélés, emberkereskedelem, gyermekmunka, gyermekházasság veszélyének vannak kitéve. Az UNICEF szerint sorsukon csak a kormányok, a civil társadalom, a magánszektor, a humanitárius csoportok, valamint a gyermekek és családjaik együttes összefogása segíthet.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!