2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Külföld

Ultraortodox zsidók tüntettek a feministák ellen

Több ezer ultraortodox zsidó tüntetett a jeruzsálemi Siratófalnál imádkozó feminista aktivisták ellen. A demonstrálók és a rendőrség összecsapásaiban ketten megsérültek, 5 férfit őrizetbe vettek. A feminista mozgalom ellenzi a Siratófal ortodox felügyeletét, a hívők nemek szerinti elkülönítését, és vallási reformot követel a női egyenjogúság alapján. A női csoport tagjai havonta összegyűlnek közös imára a fal mellett, a hagyományokhoz ragaszkodó zsidók szerint azonban ez provokáció.

Rendőröknek kellett megfékezniük az ultraortodox zsidókat a jeruzsálemi Siratófalnál, mert meg akarták akadályozni, hogy egy feminista csoport imádkozhasson a szent helyen. A női egyenjogúságért küzdő aktivisták a zsidó szent könyvből, a Tórából akartak felolvasni, ráadásul a férfiaknak fenntartott imasállal. A botrány miatt még a szent helyeket felügyelő parlamenti bizottság elnöke is a helyszínre érkezett.

„Ez a hely szent. Számomra nőként, hagyománytisztelő nőként elég nehéz végignézni, ahogy ezek az asszonyok magukra veszik a szent sálat. Másrészt viszont azt is megértem, hogy Izrael állam minden polgára szeretne imádkozni a számukra szent helyeken. Ezért az országnak fel kell ébrednie gyorsan, és ki kellene alakítania egy olyan helyet, ahol nők és férfiak együtt is imádkozhatnak” – mondta Miri Regev, a Likud képviselője.

A feministák azt szeretnék elérni, hogy Siratófal mindenki előtt nyitva legyen, vallási és nemi megkülönböztetés nélkül. A reformok ellen nemcsak férfiak tiltakoztak, a hagyományokhoz ragaszkodó nők is rosszallással nézték őket.

Az izraeli vallásügyi minisztérium közölte, hogy már gondolkoznak egy olyan törvénytervezeten, amely reformot hozna a jeruzsálemi óváros vallási szabályozásába.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!