2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Táncdalfesztivál '66 - A Nagy Generáció születése 03:00

Külföld

Ukrán külügyminiszter: A külföldön tartózkodás nem mentesíti az állampolgárokat a hazájuk iránti kötelezettségeik alól

Két felmérés is készül az utóbbi időszakban, amely sokat elárul arról, hogy az orosz–ukrán háború mennyire megváltoztatta egész Európa életét. Az egyik felmérés szerint a lengyelek hazaküldenék a katonaköteles férfiakat, míg a másik szerint az ukrán menekültek kétharmada az orosz–ukrán háború után sem térne haza.

  • Ukrán külügyminiszter: A külföldön tartózkodás nem mentesíti az állampolgárokat a hazájuk iránti kötelezettségeik alól

A lengyelek több mint fele támogatja, hogy a hadköteles ukránok visszatérjenek hazájukba – derül ki a Rzeczpospolita című lap számára készített  felmérésből, amelyet az IBRiS cég készített, és amelyre a Remix News hívta fel a figyelmet. A megkérdezettek 51 százaléka szerint Lengyelországnak vissza kellene küldenie a hadköteles korú ukrán férfiakat, 39 százalék ellenzi, 10,3 százalék pedig bizonytalan.

A hazatérés segítését elsősorban a nők (59 százalék), a hetven év felettiek (64 százalék), a kisvárosok lakói (63 százalék) és az alapfokú végzettséggel rendelkezők (65 százalék) támogatják. Ezzel szemben az ellenzők főként a 18–29 éves fiatal felnőttek (88 százalék), a közepes méretű városok lakói (55 százalék) és a felsőfokú végzettségűek (45 százalék), akik közül sokan a jobboldali nézetekkel azonosulnak (49 százalék).

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az orosz–ukrán háború közepette az ukrán kormány nemrégiben elrendelte, hogy a 18–60 év közötti férfiak csak Ukrajnán belül kaphatnak útlevelet, ezzel is ösztönözve a potenciális mozgósításhoz való visszatérésüket.

Emiatt a konzuli hivatalok leállították az új személyazonossági okmányok, útlevelek és jogosítványok kiállítását. Az okmányok érvényességének meghosszabbításához az ukránoknak be kell mutatniuk a kizárólag Ukrajnában beszerezhető katonai nyilvántartási igazolást.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter korábban hangsúlyozta, hogy a külföldön tartózkodás nem mentesíti az állampolgárokat a hazájuk iránti kötelezettségeik alól. Kijelentette, hogy az ukránok jogainak és érdekeinek védelme külföldön továbbra is prioritás a külügyminisztérium számára, de az orosz agresszióval szemben a legfőbb prioritás a nemzetvédelem.

A Remix News hírportál felidézte, hogy Radoslaw Sikorski lengyel külügyminisztert nemrég arról kérdezték, hogy Ukrajna számít-e Varsó segítségére a hadköteles ukránok hazaszállításában. Sikorski azt válaszolta, hogy azt Ukrajnának kell kezdeményeznie, mivel ez etikailag összetett kérdés. – Ugyanakkor megértjük, hogy Ukrajnának szüksége van a honvédekre, hogy megvédje a hazáját – fogalmazott a külügyminiszter.

teljes cikk a Magyar Nemzet honlapján olvasható.

Fotó: Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Robbanás volt Hollandiában egy iskolánál + videó

Robbanás volt Hollandiában egy iskolánál + videó

Péntekre virradóra, detonáció történt egy rotterdami építőipari szakiskola bejáratánál, és az elkövetők horogkereszteket és obszcén szavakat festettek az épület homlokzatára – írta pénteken az NlTimes hírportál.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!