2024. 06. 18. Kedd Arnold, Levente napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Ukrajna újra vásárolhat gázt Oroszországtól

Az Interfax-Ukrajina hírportál beszámolója szerint a miniszter kijelentette, hogy ha Ukrajna a Gazprom orosz állami vállalat által felajánlott kedvező áron kap földgázt, akkor azt a fogyasztóknak piaci áron adja tovább, a különbözetet pedig szociális célokra különíti el.

  • Ukrajna újra vásárolhat gázt Oroszországtól

"Ha csökkentett árat kapunk - potenciálisan lehetséges, hogy lesznek közvetlen szállítások Keletről kedvezményes áron -, akkor mi ezt a kedvezményt megpróbáljuk kivenni, (a gázt) piaci áron továbbadni, magát a kedvezményt pedig a költségvetésen vagy más eszközön keresztül (gázár-)támogatásokra vagy más szociális intézkedések fedezésére fordítani" - fogalmazott a tárcavezető. Ugyanakkor részleteket erről a tervről, illetve megvalósításának mechanizmusáról nem árult el.

Ukrajna 2015 óta nem vásárol földgázt Oroszországtól, hanem gázszükségletét európai reverzszállításokból elégíti ki.

Az orosz-ukrán tranzitszerződés hatálya ez év végén lejár. Moszkva, Kijev és az Európai Bizottság háromoldalú konzultációkat folytat a szállítások meghosszabbításáról, de egyelőre nem sikerült tető alá hozni a megállapodást.

November 18-án az orosz Gazprom a gáztranzitszerződés egyéves meghosszabbítására tett javaslatot az ukrán Naftohaz gázvállalatnak. A Naftohaz hétfői válaszában ismételten jelezte, hogy alapvetően hosszú távú, tíz évre szóló megállapodásban érdekelt, de egyben azt is, hogy készek folytatni a háromoldalú konzultációkat. A Naftohaz válaszában kitért arra is, hogy "kész lenne megvitatni egy olyan javaslatot", hogy az orosz fél gázszállítással törlessze azt a csaknem hárommilliárd dollár tartozását, amelyet a stockholmi döntőbíróság már megítélt az ukrán vállalatnak az egyik peres eljárásban.

Moszkva eddig a megegyezés feltételéül szabta, hogy kölcsönösen mondjanak le a nemzetközi bíróságokon és döntőbíróságokon az egymás ellen benyújtott követelésekről, beleértve a már említett, hárommilliárd dolláros megítélt összeget is - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Ez alapján az ukrán félnek mintegy 22 milliárd dollárról kellene lemondania, amit Andrij Koboljev, a Naftohaz vezetője november elején elfogadhatatlannak nevezett.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország kész 20-25 százalékkal olcsóbban adni Ukrajnának a földgázt, mint amennyiért most Európából beszerzi, ha sikerül megállapodniuk a tranzitszerződés meghosszabbításáról.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

NBA - 18. alkalommal bajnok a Boston

NBA - 18. alkalommal bajnok a Boston

A Boston Celtics nyerte az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) döntőjét: a Dallas Mavericks elleni, hétfő esti 106-88-as sikerrel 4-1-re győzött a párharcban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!