2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Újra összeült az amerikai kongresszus, ősszel napirendre kerül az azonos neműek házassága is

Megkezdte az őszi ülésszakát kedden az Egyesült Államok kongresszusa, amelynek felsőháza, a szenátus ősszel az azonos neműek házasságát törvénybe iktató demokrata javaslatról is szavaz, amelyet a képviselőház júliusban már elfogadott.

  • Újra összeült az amerikai kongresszus, ősszel napirendre kerül az azonos neműek házassága is

Az őszi ülésszakot meghatározza majd a közelgő félidős választás – és annak szintén most induló kampánya –, amelyen arról is döntenek, hogy melyik képviselő és szenátor folytathatja a munkát a törvényhozásban januártól.

A szenátus az egyenjogúság házasságra való kiterjesztését szabályozó, úgynevezett tisztelet a házasságnak törvény (Respect for Marriage Act) mellett tárgyalni fog Joe Biden elnök 47,1 milliárd dollár (mintegy 19 ezermilliárd forint) összegű új költségvetési kiadási kérelméről, amelyben az Ukrajnának nyújtandó újabb katonai segélyhez, a koronavírus és a majomhimlő elleni védekezéshez, valamint a természeti katasztrófák megelőzéséhez és kárenyhítéshez kér hozzájárulást.

Az azonos neműek házasságát elismerő törvényt a képviselőház július közepén fogadta el. Ezt követően a szenátus szeptemberre halasztotta, hogy szavazzon a sokak szerint megosztó javaslatról. Ahhoz, hogy elfogadják, a száz szenátor közül hatvannak a támogató szavazatára van szükség, ami azt jelenti, hogy tíz republikánus tagnak is a javaslat mellé kell állnia. A szenátus többségi, demokrata képviselőcsoportjának vezetője, Chuck Schumer a nyári szünet előtt határozottan úgy nyilatkozott, hogy szavazásra bocsátják a kérdést, de pontos menetrendet nem mondott.

A Fox News televíziónak egy republikánus tanácsadó úgy nyilatkozott, hogy elvben lennének, akik a demokraták mellett megszavaznák a javaslatot, de a demokraták által – a lehető legkisebb többséggel – áterőltetett inflációcsökkentési törvény okozta feszültség miatt lehet, hogy ezek a republikánus szenátorok sem lesznek együttműködők. 

Egy másik, a republikánusokhoz közel álló forrás azt mondta, hogy a közelgő választások miatt sem vehető biztosra a republikánusok támogatása egy ilyen érzékeny téma mellett.

November 8-án az amerikai választók a kongresszus új összetételéről döntenek. A szenátusnak jelenleg 50-50 demokrata és republikánus tagja van, a Biden-adminisztráció többségét a szenátusban az ott szavazati joggal rendelkező alelnök, Kamala Harris biztosítja. A képviselőházban a demokratáknak kényelmesebb többsége van, 219 demokrata és 211 republikánus képviselő dolgozik az év végéig tartó kongresszusi ciklusban.

A kongresszus tagjai augusztus közepén, az inflációcsökkentő törvénycsomag elfogadásával zárták a nyári munkát.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

Jól ismerem Kocsis Mátét, mert a barátom. Rühelli a pezsgőt, mert rongyrázásnak tartja és soha nem láttuk munkaidőben bármilyen alkoholt inni – írja Facebook-bejegyzésében a publicista.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!