2020. szeptember 21.,
hétfő, Máté, Mirella napja

Újra erősödött a Dorian hurrikán

Hír TV

2019. szeptember 5., csütörtök 15:09

Hatalmas áradások várhatóak a Dorian hurrikán mentén, amely már Dél-Karolina partjai mentén halad. Eközben a Bahamákon próbálják felmérni a károkat, de a helyzetet nehezíti, hogy a repterek, kikötők még mindig víz alatt vannak.

,,Nehéz napok és hónapok várnak az országra.'' - hangsúlyozta a Bahamák miniszterelnöke egy sajtótájékoztatón. A szigeten, a legmagasabb ötös erősséggel lecsapó hurrikán, soha nem látott mértékű pusztítást végzett. Szemtanúk szerint még azok a házak is kártyavárként dőltek össze, amelyeket az új előírásoknak megfelelően - viharokra és hurrikánokra számítva - speciális megerősítéssel húztak fel.

Szinte az egész országot újra kell építeni. Repülőterek, kikötők, munkahelyek semmisültek meg. Hosszú kilométereken át csak víz alá került lakónegyedeket látni.

 A freeporti nemzetközi repülőtér is víz alá került, csak hajóval lehet megközelíteni. Ez viszont nagyban megnehezíti a segélyszállítmányok célba érését. A holttestek és az eltűntek száma folyamatosan nő. Az egyik közösségi oldalon az eltűnt családtagok neveit gyűjtik. Kedd estig több mint 1600 nevet küldtek be.

Habár reménykedésre adott okot, hogy a hét elején a vihar enyhült, szerdán ismét hármas erősségűre váltott. A rendkívül lassan, óránként 13 km/órás sebességgel haladó hurrikán Virginia irányába tart.

A vihar előjeleként érkező heves esőzések miatt már szerdán bokáig érő víz borította Charleston utcáit. A hatóságok további áradásoktól tartanak, ezért szinte teljesen evakuálták a várost. Dél-Karolinában és Észak-Karolinában a part menti területeket eddig 360 ezer ember hagyta el.

Hír TV