2022. 09. 27. Kedd Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Külföld

Ujgur vezető: a nemzetközi közösség ismerje el népirtásként Kína tevékenységét!

A Kínában elnyomott ujgur kisebbség egyik vezetője, az Ujgur Világkongresszus elnöke, Dolkum Isza csütörtök este Bécsben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ismerje el népirtásként Kína tevékenységét Hszicsiang-Ujgur autonóm tartományban.

  • Ujgur vezető: a nemzetközi közösség ismerje el népirtásként Kína tevékenységét!

A tisztségviselő a bécsi parlament előtt arról beszélt, hogy Kína el akarja törölni a kisebbséget, kultúráját és vallását.

Szajragul Szaujtbaj aktivista, akit a kínai hatóságok átnevelő táborba zártak, jelezte: az ENSZ emberi jogi főbiztosságának jelentése után azt reméli, hogy a nemzetközi közösség határozottabban lép fel a Peking által elkövetett bűncselekmények ellen.

Dolkum Isza szerint a helyzet az elmúlt öt-hat évben jelentősen romlott, és legalább hárommillió ujgur került átnevelő táborokba. Becslések szerint több mint egymillió ujgur gyermeket választottak el a szüleitől - jegyezte meg. Az ujgur vezető hozzátette: édesanyja is egy átnevelő táborban halt meg.

A tisztségviselő szerint Peking az ujgur kisebbség fizikai megsemmisítésére törekszik. Ennek eszközei egyebek között a sterilizáció, a kényszermunka, valamint a mecsetek és temetők lerombolása. Isza szerint Peking "ideológiai betegségként" tekint az ujgurok által követett muszlim vallásra.

Isza visszafogottnak nevezte az ENSZ napokban közzétett jelentését a kínai jogsértésekről, és cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget, amelynek szavai szerint erkölcsi és jogi kötelessége lépni az ügyben.

Az Iszához hasonlóan jelenleg külföldön élő Szaujtbaj Kína elítélését követelte. Az aktivista több hónapot töltött egy táborban, ahol kínzás és nemi erőszak szemtanúja volt. Meggyőződése, hogy az ujgurok tervezett népirtás áldozatai.

Az ujgur küldöttség csaknem minden osztrák párttal tárgyalt Bécsben. Ausztria felszólította Kínát, hogy óvja a kisebbségek jogait.

Peking következetesen visszautasítja a vádakat, és azt állítja, hogy a táborokban az ott lévők szakképzést kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!