2021. január 27.,
szerda, Angelika napja

Újabb véleménycikkben emelt szót Soros György a magyar és a lengyel vétó ellen

Magyar Nemzet

2020. december 1., kedd 15:31

Soros György friss véleménycikkében örökkötvények kibocsátására sarkallja az uniós államokat, s azt kéri tőlük, hogy megerősített együttműködés formájában, a magyarokat és lengyeleket kihagyva lépjenek a költségvetési patthelyzetben.

A magyar származású spekuláns rövid időn belül a Project Syndicate-en megjelentetett második véleménycikkében emelt szót a magyar és a lengyel vétó ellen. Mint azt most javasolja, az EU tagállamainak megerősített együttműködés formájában kellene elfogadniuk az EU járványügyi mentőalapját, majd örökös kötvények kibocsátásával finanszírozhatnák a hitelfelvételt.

A lisszaboni szerződés vezette be a módszert, eredetileg az eurózóna mélyebb integrációjának céljából, ám erre sosem használták ezt az együttműködési formát

– írja friss cikkében Soros, aki szerint a lejárat nélküli örökkötvények előnye, hogy a tőkét soha nem kell visszafizetni, csak az évente esedékes kamatot kell előteremteni.

A magyar miniszterelnök neve is előkerül az írásban. – Orbán Viktor amiatt aggódik, hogy az új jogállami feltételrendszer a gyakorlatban korlátozza majd a személye köré fonódó, illetve rendszerszintű politikai korrupciót. Olyannyira aggódik, hogy megállapodást kötött Varsóval, és magával rántja a lengyeleket is.

Amennyiben egyetlen tagállam dönt a kötvények kibocsátásáról, megteremti a lehetőségét annak, hogy később akár a többi tagállam követhesse

– húzza alá a spekuláns, hozzátéve:

a Hollandia vezette fukar négyes országcsoport is vonzónak találhatja az ötletet, hiszen azzal pénzt is spórolhatnak.

Soros úgy zárja írását: csodálatos szolidaritási gesztusnak tartaná, ha az örökkötvényeket piacra dobó államok együtt nyújtanának garanciát Olaszországnak. – Ha az unió megerősödik, a saját nevében is megjelenhet a piacon ilyen értékpapírokkal – fogalmaz.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható

Magyar Nemzet

x
Rendkívüli hír