2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Külföld

Újabb szobrot akartak ledönteni Washingtonban

Ezúttal egy 19. században élt tábornok lovasszobrát akarták ledönteni a faji megkülönböztetés ellen tüntető fiatalok az amerikai fővárosban. Az akciót a rendőrök hiúsították meg. Donald Trump elnök börtönnel fenyegette meg azokat, akik rongálnak, garázdálkodnak és történelmi emlékműveket rongálnak meg.

  • Újabb szobrot akartak ledönteni Washingtonban

Újabb bűncselekményt követtek el szélsőségesek az Egyesült Államok fővárosában. A rasszizmus elleni fellépés jegyében fiatalok ismét egy műemléket rongáltak meg Washingtonban.

A 19. században élt Andrew Jackson tábornok Fehér Házhoz közel álló szobrát több százan vették körül. Hangadók felhívására köteleket és láncokat erősítettek rá, majd megpróbálták ledönteni.

Még a fehér demonstrálók is megkérdőjelezték a szobor létjogosultságát.

Az akció végül kudarcba fulladt, miután a kiérkező rendőrök többszöri felszólítás után könnygázt és paprikasprayt vetettek be a randalírozók ellen.

Trump: Tűrhetetlen a a csőcselék akciója

Az eset mellett az elnök sem ment el szó nélkül. Donald Trump tűrhetetlennek nevezte a csőcselék akcióját, és 10 éves börtönt helyezett kilátásba a rongálók esetében.

Elemzők eközben arra hívták fel a figyelmet, hogy a faji megkülönböztetés ellen demonstrálók sok esetben azt sem tudják, miben vesznek részt, pusztán eleget tesznek a civilek kérésének, és az utcán garázdálkodnak.

Ezt látszik alátámasztani az is, hogy Andrew Jackson olyan parancsnok volt, aki a világon elsők között alkalmazott seregében színes bőrű katonákat a fehérek mellett. Így az aktivisták akár szimpatizálhatnának is vele.

Eközben továbbra is vita tárgyát képezi, hogy elszállítsák-e a New York-i természettudományi múzeum előtt lévő Theodore Roosevelt egykori elnök szobrát. Míg a demokraták sürgetik, addig a republikánusok erről hallani sem akarnak. 

A feketék azt nehezményezik, hogy az alkotás lóháton ábrázolja a politikust, mellette egy amerikai őslakos és egy afrikai alak áll. A szobor sokak szerint a faji megkülönböztetés és a gyarmati terjeszkedés jelképe. 

A szobor elszállításáról az ország elnöke ugyanakkor hallani sem akar, felháborítónak nevezte az ötletet. Donald Trump véleménye szerint

az a történelem meggyalázása lenne, miközben az egész nem szól másról, mint a liberálisok káros játszadozásáról. 

Amerika-szerte a májusban elhunyt George Floyd halála óta felerősödtek a rendőri túlkapások miatt és a faji megkülönböztetés elleni tiltakozóakciók.

A baloldali civil szervezetek által meghirdetett tömegmegmozdulások rendre összecsapásokba torkollnak, sőt már más kontinensre is átterjedtek.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!