2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Hétköznapi tündér - A Zsolnay család története

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Újabb robbanás történt Srí Lankán

A hatóság még vizsgálja a Srí Lanka-i fővárostól nem messze történt újabb robbanás körülményeit, miközben elrendelték a katolikus templomok átmeneti zárva tartását. Egyidejűleg jelentősen megnövelték az utcán járőröző katonák létszámát.

  • Újabb robbanás történt Srí Lankán

Robbanás történt csütörtökön a Srí Lanka-i fővárostól, Colombótól 40 kilométerre keletre lévő Pugodában, de nem voltak áldozatok – közölte a helyi rendőrség szóvivője. A detonációt a törvényszék épülete mögött lévő szabad földterület térségében észlelték, de nem irányított robbantás történt, ahogy az elmúlt napok öngyilkos merényleteiben, írja a távirati iroda. A Srí Lanka-i templomok és szállodák ellen elkövetett húsvétvasárnapi merényletsorozatban legkevesebb 359 ember meghalt, mintegy ötszázan megsebesültek. A rendőrség újabb 16 embert tartóztatott le, velük már 76-ra emelkedett a merényletek miatt őrizetbe vettek száma. A hatóság több járművet is lefoglalt. Az országba érkeztek az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai is, hogy segítsenek a nyomozásban.

Egy ugyancsak tegnapi rendelet értelmében újabb értesítésig zárva tartanak Srí Lankán a katolikus templomok, továbbá rövid időre lezárták a repülőtérre vezető főútvonalat és bombariadó miatt a központi bank épületét is. A helyi katolikus egyház ugyanakkor közölte, hogy biztonsági okokból átmenetileg elmaradnak a misék is. A hatóságok bejelentették, hogy a veszélyes helyzetre való tekintettel az országban betiltják a pilóta nélküli repülőgépeket (drónokat), mert sok esetben a fegyveresek ezek segítségével szállítanak robbanóeszközöket.

Korábban erre már Irakban volt példa, ahol az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei alkalmazták ezt a módszert a támadásaik során. Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i elnök még hétfőn elrendelte a szükségállapotot, és több ezer katonát is mozgósítottak az országban, hogy a nyomozásban segítséget nyújtsanak a hatóságoknak. A szükségállapot idején a rendőrség és a katonaság előzetes bírósági felhatalmazás nélkül őrizetbe vehet embereket, és házkutatásokat is tarthat. Az utcákon járőröző katonák létszámát tegnap ötezerről 6300-ra emelték, továbbá a haditengerészet és a légierő is rendelkezésre bocsátott kétezer katonát – írja az AFP nyomán az indiai Economic ­Times online változata.

A támadások elkövetőjeként ugyan az egykori iraki és szíriai területeit elveszítő Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorszervezet jelentkezett, de a Srí Lanka-i hatóságok továbbra sem biztosak abban, hogy a dzsihadista szervezetnek köze van a merénylethez, és egy kevéssé ismert, helyi szélsőséges muszlim csoportot gyanúsítanak. Ugyanakkor Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint minden jel arra mutat, hogy az ISIS inspirálta a támadásokat. Az amerikai diplomácia vezetője még hétfőn telefonon egyeztetett Srí Lanka miniszterelnökével, és felajánlotta az Egyesült Államok segítségét a tettesek felelősségre vonásához.

(Magyar Nemzet)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!