2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Újabb műtétet végeztek a szétválasztott bangladesi ikerlányok egyikén

Helyreállító műtétet végeztek a 2019 augusztusában szétválasztott, fejüknél összenőve született bangladesi ikerpár egyik tagján, Rukayán karácsony előtt - tájékoztatta a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csütörtökön az MTI-t.

  • Újabb műtétet végeztek a szétválasztott bangladesi ikerlányok egyikén

Mint írták: a beavatkozást Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével az alapítvány orvosai, bangladesi és magyar orvosok végezték Bangladesben.

A tájékoztatás szerint Rukaya és testvére, Rabeya a karácsonyt már a falujukban töltötték, Rukaya csak varratszedésre megy majd vissza a kórházba januárban.

Az alapítvány jelezte, az ikerlányokat a kórházban meglátogatta a bangladesi külügyminiszter, Abdul Momen is, aki elismeréssel nyilatkozott a kooperációról.

Közölték, az Operation Freedom elnevezésű szétválasztó műtétsorozat negyedik szakasza zajlik az immáron hatéves lányok rehabilitációjával és rekonstrukciós műtéteivel. Rabeya intellektuálisan életkorának megfelelő fejlettségi szinten van, így korosztálya mindennapjait éli, iskolás lett, ám részfunkciókban, valamint mozgásában az ő fejlesztése is fontos, míg Rukayának súlyosan sérült állapota miatt minden tekintetben fejlesztésre van szüksége, amit szintén az alapítvány szervez 2019 óta Bangladesben.

Hozzátették: a decemberi kiutazás alkalmával Rukaya műtéte mellett egy bonyolult, hétórás és több kisebb műtétet is végrehajtott az orvoscsoport.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány tizenkét éve szervez rendszeres plasztikai és helyreállító sebészeti missziókat Bangladesbe. Ezek során eddig több mint 700 beteget megoperáltak, elsősorban fejlődési rendellenességgel született vagy égési sérült gyermekeket és felnőtteket, akik más módon nem kaphattak volna esélyt egy jobb életre. A legutóbbi, májusi misszió során a magyar orvosok mintegy száz műtétet végeztek - olvasható az alapítvány közleményében, amelyben hozzátették: a betegellátás mellett a következő évre tervezett misszió előkészületei is megtörténtek, illetve a bangladesi orvosok bemutattak egy újabb, szintén szétválasztásra váró sziámi ikerpárt is az alapítvány csapatának.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!