2022. 12. 05. Hétfő Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:25

Külföld

Újabb medvegázolás történt Székelyföldön

Újabb medvegázolás történt Székelyföldön. Ezúttal Gyimesfelsőlokon két medvebocsot ütött el egy tehervonat. Alig egy hete a közúton gázoltak el egy állatot, amely több mint 20 órán át szenvedett, mert a hatóságok közönye miatt nem kaptak kilövési engedélyt a vadászok. Az eset országos felháborodást keltett, még a Hargita megyei prefektust is leváltották posztjáról. Romániában jelentősen megszaporodott a medveállomány az elmúlt időszakban, a Hargita megyeiek szerint a központosítás megszüntetése csökkenthetné a probléma mértékét. Figyelem, megrázó felvételek jönnek!

  • Újabb medvegázolás történt Székelyföldön

Két medvebocsot gázolt el a vonat szombaton a Hargita megyei Gyimesfelsőlokon.

 "A helyszínre kimentünk, jöttek a környezetvédőktől, és az állatorvos, a vadászegyesület, és helyben felmértük a kárt. Az utóbbi időben már itt, Gyimesfelsőlokon is találkoztunk kukázó medvékkel. Ami, ugye, itt, faluhelyen azért nem volt annyira gyakori. Az úton is járnak…"

- jegyezte meg Pap Imre, Gyimesfelsőlok polgármestere.

Ez már Székelyudvarhely, ahol több tucat tyúkot és bárányt pusztított el egy medve a múlt héten. A kukázó medvék látványához már hozzászoktak a tusnádfürdői lakosok. Csíkszéken nyáron napi rendszerességgel dézsmálta a falu szélén álló gazdaságokat.

"Ez egy szakosodott medve, ennek rossz szokása, hogy kezdett állatokat elpusztítani. Ennek a megoldása az lesz, hogy ki lesz emelve a medvepopulációból."

- mondta Domokos László, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója Csíkszeredán.

Legutóbb csaknem egy teljes napig az út szélén haldoklott egy elgázolt medve. Az ügy teljesen felkorbácsolta az indulatokat Erdélyben. De az egymásra mutogatáson és a felelőskeresésen túl egyelőre nem találnak megoldást a szigorúan védett nagyvadak ügyében.

 "Sajátos hely Hargita megye, ahol az egybefüggő erdők miatt is a medvék jól érzik magukat, szaporodnak, növekszik a számuk - tehát ilyen szempontból sajátos Hargita megyei megoldásokra van szükség. Amit mi kérünk: decentralizáció, legyen jogszabályi lehetőségünk megyei Tanácsként a különböző intézkedésekben részt venni, és szeretnénk azt elérni, hogy a különböző európai uniós forrásokból több jöjjön Hargita megyébe, hisz a medvekérdésben elköltött EU-s pénzek ötöde jön Romániába, miközben kétharmada az európai medvéknek a mi országunkban található!"

- foglalta össze Borboly Csaba, a Hargita Megyei Önkormányzat elnöke Székelyudvarhelyen.

Borboly Csaba hozzátette: fontos lenne, hogy helyi szinten dönthessenek medveügyben. Jelenleg Romániában a medvék kilövése csak minisztériumi engedéllyel lehetséges. Hivatalosan 7000-re becsüli a román környezetvédelmi minisztérium az országban élő barnamedvék számát, a vadgazdálkodók szerint azonban ennél jóval több, mintegy 10 ezer medve él a romániai erdőkben.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Financial Times: Zelenszkij az év embere

Financial Times: Zelenszkij az év embere

Volodimir Zelenszkij lett az Év Embere a Financial Timesnál. Ukrajna elnöke a brit üzleti lap szerint azzal érdemelte ki a címet, hogy az orosz agresszió elleni bátorság és kitartás, valamint a liberális demokrácia zászlóvivőjévé vált.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!