2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Külföld

Újabb magyarellenes kijelentést tett a román elnök

Újabb magyarellenes nyilatkozatokat tett a román elnök. Klaus Iohannis azzal vádolta meg az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot, hogy az általa támogatott törvénytervezet Székelyföld autonómiájához vezet. Az államelnök kijelentette, alkotmányellenesnek tekinti az autonómiatörekvéseket, és nem tűri az erre vonatkozó törvények meghozatalát. Az Erdélyi Magyar Szövetség szerint Iohannis méltatlanná vált tisztsége betöltésére. Az RMDSZ szerint Iohannis újabb elfogadhatatlan nyilatkozattal próbálja megindokolni múlt heti hasonló nyilatkozatát.

  • Újabb magyarellenes kijelentést tett a román elnök

 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hétfő este közzétett álláspontja szerint Klaus Iohannis román államelnök hétfőn újabb elfogadhatatlan nyilatkozattal próbálta megindokolni múlt heti elfogadhatatlan nyilatkozatát. 

A szövetség Klaus Iohannis hétfő délutáni kijelentéseire reagált az MTI-hez eljuttatott dokumentumban. Az államfő ezúttal azzal vádolta meg az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy olyan "párhuzamos közigazgatási törvénykönyv" elfogadását támogatja, amely "kötelezővé teszi a magyar nyelvet Erdély egyes területein", ami a "Székelyföld autonómiájához vezet".

Az RMDSZ értelmezésében az államelnök - miközben példaértékűnek tekinti kisebbségi szempontból Romániát - azt nehezményezi, hogy az RMDSZ a 2001 óta érvényben levő nyelvhasználati jogok megerősítését és a közösségi szimbólumok büntetlen használatát kéri.

"Ezt kértük 2018-ban, amikor az új közigazgatási törvénykönyvbe javaslatunkra bekerült, hogy a kisebbségek korábban szerzett anyanyelv-használati jogai utólag nem korlátozhatók. Az új törvénykönyv rögzítette, hogy ezután ott is lehet alkalmazni a kisebbségi jogokat, ahol a kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot, ha így dönt az önkormányzat" - emlékeztetett a szövetség.

A törvénykönyvet a parlament 2018. július 9-én megszavazta, de mind a Nemzeti Liberális Párt (PNL), mind pedig a párt soraiból államelnöké választott Klaus Iohannis megtámadta az Alkotmánybíróságon. Rá egy évre, 2019. július 3-án sürgősségi kormányrendelettel fogadta el a Dăncilă-kormány a PSD által kidolgozott új közigazgatási törvénykönyvet. Ez a jogszabály már számos ponton csorbította a magyar közösség megszerzett jogait.

"A szélesebb körű anyanyelvhasználatért és közösségi szimbólumaink büntetlen használatáért nyújtottuk be 2019. október 28-án saját közigazgatási törvénykönyv-tervezetünket, ami tartalmazta azokat a javaslatokat, amelyeket a parlament egyszer már elfogadott. Ezt a törvénytervezetet fogadta el 2020. április 8-án hallgatólagosan a szenátus, ez ellen szólalt ma fel az államelnök" - magyarázta az RMDSZ állásfoglalása.

A szövetség közölte: RMDSZ a magyar közösség anyanyelvhasználatának megerősítéséért és kibővítéséért küzd immár 30 éve folyamatosan. Nyomatékosította, hogy nem az utcán, hanem a parlamentben teszi ezt, és a parlamentnek sem a "sötét szobáiban", ahogyan az államelnök a múlt héten fogalmazott, hanem a plénum előtt, és mindig alkotmányosan.

A dokumentum szónoki kérdésekkel zárul. "Miért baj az, ha azt kérjük, hogy a kórház vagy a polgármesteri hivatal mellett a rendőrségen is lehessen magyarul beszélni ott, ahol 20 százalék a kisebbség aránya? Bukovina zászlaját fel lehet vonni, de a székely zászló használatáért büntetés jár?"

EMSZ: Klaus Iohannis politikájának lényegévé vált a magyarellenesség

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Húsz éve minden európai választást megnyertünk. Mi vagyunk Magyarország és Európa legsikeresebb politikai közössége. Nem tűzhetünk ki kisebb célt, azt javaslom, nyerjük meg ezt is – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök abban a videóban, amelyet a közösségi oldalára töltött fel, és amely egy részlet a kormánypártok pénteki európai parlamenti kampánynyitóján elhangzott beszédből.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!