2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

Egyre több európai országban oldják fel a szigorú óvintézkedéseket

Hír TV

2020. május 1., péntek 08:12, frissítve: péntek 10:50

Újabb lazításokról döntöttek Németországban. Angela Merkel kancellár bejelentése szerint vallási intézmények ismét fogadhatnak hívőket, kinyithatják a játszótereket, az állatkerteket és a botanikus kerteket. Újra fogadhatnak látogatókat a múzeumok és kiállítóhelyek. A maszkviselés és a társas távolságtartás szabálya továbbra is érvényben marad. Legközelebb május 6-án döntenek nagyobb szabású ügyekről. Ha a járványhelyzet javul, az óvodák, az iskolák és a sportegyesületek újranyitásának lépéseit szabják meg.

Európában egyre több országában oldják fel a szigorú óvintézkedéseket. Portugáliában három lépcsőben tervezik az újranyitást és Németországban is fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon. Franciaországban május 11-től a kávéházak és az éttermek kivételével valamennyi kereskedelmi egység újranyithat. Közben koronavírusos lett az orosz miniszterelnök, Nagy-Britanniában pedig egy adománygyűjtő, száz éves veteránt ünnepelnek.

A koronavírus-fertőzés okozta betegségéből felgyógyult Boris Johnson miniszterelnök is csatlakozott a szokásos heti tapsoláshoz.

Nagy-Britanniában rendszeresen így köszönik meg az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját. Ezt személyesen tapasztalta meg az 55 éves kormányfő, amikor három éjszakát kellett az intenzív osztályon töltenie.

Köszönöm minden ápolónak és Tom kapitánynak - mondta Boris Johnson, arra a második világháborús veterán századosra utalva, aki csütörtökön lett száz éves. Tom Moore születésnapja előtt járókeretére támaszkodva százszor körbesétálta házának jókora kertjét. Ennek fejében azt kérte, hogy aki teheti, adományokkal támogassa az állami egészségügyi szolgálatot a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Születésnapjára az adományok összege meghaladta a 30 millió fontot, ami 12 milliárd forintnak felel meg.

Az adománygyűjtő veteránt sokan köszöntötték fel születésnapja alkalmából. Tiszteletbeli ezredessé léptették elő, háza felett pedig a brit királyi légierő két második világháborús harci repülőgépe, egy Spitfire és egy Hurricane tiszteletköröket tett.

Európában már nem Boris Jonhson az egyetlen kormányfő, aki elkapta a koronavírust. Megfertőződött az orosz miniszterelnök is. Mihail Misusztyin azt mondta, hogy tünetei enyhék, de feladatainak egy részét helyettese látja el.

Portugáliában közben már a lazításról döntöttek. Fokozatosan enyhítenek a koronavírus-járvány miatt hat hete bevezetett szigorításokon. A tervek szerint három lépcsőben nyitják meg a gazdaság különböző ágazatait.

Amennyiben a járvány terjedése tovább lassul, május 18-án elindulhat a második fázis a 200-400 négyzetméteresnél nagyobb üzletek, valamint az éttermek, a múzeumok és a kávézók újranyitásával.

Németországban is a fokozatos lazításról döntöttek, de arra még több hónapot kell várni, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba.

A kancellár bejelentése szerint vallási intézmények ismét fogadhatnak hívőket, kinyithatják a játszótereket, az állatkerteket és a botanikus kerteket. Újra fogadhatnak látogatókat a múzeumok és kiállítóhelyek. A maszkviselés és a társas távolságtartás szabálya továbbra is érvényben marad. Legközelebb május 6-án döntenek nagyobb szabású ügyekről. Ha a járványhelyzet javul, az óvodák, az iskolák és a sportegyesületek újranyitásának lépéseit szabják meg.

Franciaország is lassan, fokozatosan enyhít a kijárási korlátozásokon.

Május 11-től a kávéházak és az éttermek kivételével valamennyi kereskedelmi egység újra kinyithat, a nagy múzeumok, mozik és színházak azonban egyelőre zárva maradnak.

 

Hír TV