2019. július 22.,
hétfő, Magdolna napja

Újabb kormánykoalíciós vita Németországban

Hír TV

2018. szeptember 14., péntek 14:17

Újabb kormánykoalíciós vita alakult ki Németországban, miután az alkotmányvédelmi hivatal vezetője először a chemnitzi eseményeken készült videók hitelességét vonta kétségbe, majd szélsőjobboldali kapcsolatai miatt keveredett gyanúba. A szociáldemokraták távozásra szólították fel a hivatal elnökét, Horst Seehofer belügyminiszter azonban védelmébe vette az elnököt.

Gyér volt a taps, amikor Horst Seehofer, CSU-s belügyminiszter megkapta a szót a német parlamentben. Épp csak most lett vége a nyári szünetnek, máris új vita van kibontakozóban. Ezúttal miatta, Hans-Georg Maassen, a német alkotmányvédelmi hivatal vezetője miatt. Maassen múlt héten egy újságinterjúban beszélt arról, kétségei vannak a Chemnitzben készült mobiltelefonos videók hitelességét illetően, amelyen szélsőjobboldali csoportok külföldi kinézetű emberekre vadásznak.

Bár a videók hitelességét azóta sem tudták még szakemberek sem cáfolni, és Maassen is elnézést kért kijelentése miatt, azóta az is kiderült róla, hogy idő előtt juttatta különböző információkhoz a szélsőjobboldali és bevándorlásellenes AfD képviselőit, különböző találkozók során.

Maassent szerdán hallgatta meg a német parlament belügyi bizottsága.

„Részletesen és számomra meggyőzően magyarázta meg lépéseit és meggyőzően oszlotta el a tévhiteket a személye körül kialakult összeesküvés elméleteket illetően is, valamint újra és újra a szélsőjobbos radikalizmus ellen foglalt állást” - mondta a német belügyminiszter, aki szerint Maassen a történtek után is pozíciójában maradhat.

A német kormánykoalíció másik fele, a szociáldemokraták szerint azonban Maassennek mennie kell, mert megrendült benne a bizalom. Lars Klingbeil, az SPD főtitkára Twitteren azt írta: most Merkelnek kell lépnie. Az első válságtanácskozás csütörtök este volt Angela Merkel, Horst Seehofer és Andrea Nahles között. Folytatás kedden várható.

Nem ez az első szakítópróba a harmadik német nagykoalíció még alig féléves történetében, a nyári szünet előtt is Angela Merkel és Horst Seehofert testvérpártja között alakult ki vita, akkor bevándorláspolitikai kérdésekben. Szakértők szerint az októberi bajor tartományi választások miatt újra konszenzusra kényszerülnek majd a felek, még ha kényszermegoldás is lesz az eredmény. A legkényelmesebb verzió mindenkinek az lenne, ha maga az alkotmányvédelmi hivatal elnöke mondana le.