2021. június 15.,
kedd, Jolán, Vid napja

Újabb iszlamista szervezetet számolnak fel Franciaországban

Hír TV

2020. október 21., szerda 12:29

Újabb iszlamista szervezetet számolnak fel a múlt heti kivégzés miatt Franciaországban. A palesztinbarát Cheikh Yassine közösséget azért oszlatják fel,mert közvetlenül érintett a történelem tanár meggyilkolásában. A hatóságok közben elengedték a támadó hozzátartozóit. 10 ember továbbra is őrizetben marad.

Köszönöm Paty Úr, nyugodjon békében - ezt írták a csendes megemlékezők transzparenseikre. A pénteki kegyetlen gyilkosság óta az emberek már többször utcára vonultak Franciaország szerte, hogy a lefejezett tanár előtt tisztelegjenek. Ezúttal is több száz vettek részt a demonstráción.

A lefejezett tanár tiszteletére szerdán állami megemlékezést tartanak a párizsi Sorbonne Egyetemen és neki adományozzák a legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet.

A 47 éves történelem tanárnak azért kellett meghalnia, mert a szólásszabadságról tartott óráján megmutatta a Charlie Hebdoban megjelent Mohamed-karikatúrákat. A 18 éves csecsen támadó szerint azonban ezzel megsértette a prófétát, ezért úgy döntött, bosszút áll. Múlt héten pénteken a tanítás után lesben állt, követte a hazafelé tartó tanárt majd Allah akhbar kiáltással rátámadt és lefejezte a nyílt utcán.

Az iszlamista merénylet óta a hatóságok hajtóvadászatot indítottak.

Többek között ideiglenesen bezárják azt a mecsetet , ahol videofelvételt játszottak le arról, ahogy Samuel Paty az óráján bemutatta a rajzokat.

Újabb iszlamista szervezet felszámolását jelentette be a francia államfő a tanárgyilkosság ügyében. Emmanuel Macron közölte, nincs létjogosultsága az országban a palesztinbarát Cheikh Yassine-nek, miután az közvetlenül érintett a múlt heti lefejezésben.

A francia kormányt egyre többen bírálják amiatt, hogy semmit nem tesz a radikális iszlamizmus megfékezése érdekében.

A bestiális gyilkosság kapcsán több diákot is őrizetbe vettek a rendőrök. A gyanú szerint a tanulók 300 euróért cserébe azonosíthatták a pedagógust a gyilkosnak, aki aztán kivégezte a tanárt. A hatóságok közben elengedték a támadó hozzátartozóit. 10 ember továbbra is őrizetben marad.

Hír TV