2024. 07. 17. Szerda Endre, Elek napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Külföld

Újabb egykori náci lágerőr ellen emeltek vádat Németországban

Újabb egykori náci lágerőr ellen emeltek vádat Németországban, a giesseni ügyészség pénteki közleménye szerint ezúttal egy 98 éves férfit állítanak bíróság elé.

  • Újabb egykori náci lágerőr ellen emeltek vádat Németországban

A német állampolgárságú férfit azzal vádolják, hogy 1943 júliusától 1945 februárjáig a náci párt önkéntesekből álló fegyveres szervezete, az SS őrszolgálatot teljesítő tagjaként közreműködött a Brandenburg tartományi Sachsenhausen koncentrációs tábor 3300 rabjának "kegyetlen és alattomos meggyilkolásában".

A vádlott a bűncselekmények elkövetésének idején fiatalkorú volt, perét ezért fiatalkorúak ügyeiben eljáró bírói tanács előtt kezdeményezik lefolytatni, a lakóhelye alapján a Hessen tartományi Hanauban működő regionális bíróságon. A pszichiátriai szakértői vélemény szerint a férfi részlegesen cselekvőképes.

A Sachsenhausen koncentrációs tábor 1936-tól működött, a Berlin térségében fekvő lágerbe nagyjából 200 ezer embert hurcoltak. Tízezrek haltak meg az éhezés, betegségek, kényszermunka következtében, vagy váltak az SS rendszerszerű gyilkosságainak vagy orvosi kísérletek áldozatává.

A foglyok között voltak politikai okokból üldözött németek, szovjet hadifoglyok, szintik, romák, melegek és több tízezer ember, akiket zsidó származásuk miatt zártak a koncentrációs táborba. A nagyjából tízezer magyar állampolgárságú áldozat tiszteletére a tábor 1945. áprilisi felszabadításának 70. évfordulóján, 2015-ben emléktáblát állítottak.

Németországban évtizedekig nem emeltek vádat koncentrációs táborok és megsemmisítő táborok őrei ellen, mert a hatóságok úgy látták, hogy nincs esély elmarasztaló ítéletre. A fordulatot John Demjanjuk, a sobibóri koncentrációs tábor őrének ügye hozta meg. Egy müncheni bíróság 2011-ben öt év börtönre ítélte az időközben elhunyt lágerőrt, bűnrészesnek találva 27 ezer zsidó fogoly meggyilkolásában. Bár a vádlott aktív közreműködése a gyilkosságokban nem nyert bizonyítást, a bíróság megállapította, hogy felvigyázói munkaköréből szükségszerűen következik, hogy köze volt a foglyok halálához.

Az ítélet szemléletváltáshoz vezetett a német igazságszolgáltatásban, így a nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott speciális szövetségi ügyészség (ZSt) vezetésével 2011 óta életkorra tekintet nélkül valamennyi ismert élő lágerőr ügyében vizsgálatot indítottak, és igyekeznek felkutatni a koncentrációs táborok további, még élő egykori őreit.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!