2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Tovább emelkedett a fertőzöttek száma

Finnországban is megjelent a koronavírus. A 32 éves nőt elkülönítve ápolják. Franciaországban 5-re emelkedett a fertőzöttek száma. Sorra menekítik a külföldi állampolgárokat a járvány gócpontjából a kínai Vuhanból. 7 magyar is szeretne hazatérni. Oroszország lezárja Kínával közös határát a koronavírus miatt. Hivatalos jelentések szerint Kínában már 170 halálos áldozata van a járványnak, és több mint 7700-an fertőződtek meg.

  • Tovább emelkedett a fertőzöttek száma

Százhetvenre nőtt a halálos áldozatok száma Kínában

Százhetvenre nőtt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus áldozatainak száma csütörtökre Kínában - jelentette az állami média.

Közülük 162-en a járvány gócában, Hupej tartományban haltak meg.

A vírus, amely csütörtökre bizonyítottan elért valamennyi kínai tartományt, eddig több mint 7800 embert fertőzött meg Kínában (Hongkongot nem számítva), többet, mint a SARS-járvány (súlyos akut légzőszervi szindróma) 2003-ban (5327). A betegek közül 1239-nek az állapota válságos.

A vírus világszerte jó tucatnyi országban bizonyítottan fertőz, emberről emberre terjedt Japánban, Németországban, Tajvanon, Vietnamban és Dél-Koreában. Csütörtökön a Fülöp-szigetek és India is jelentette az első megbetegedést.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti bizottsága újabb tanácskozást tart csütörtökön annak eldöntésére, hogy a gyorsan terjedő járványt nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánítsák-e. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója mély sajnálatát fejezte ki, amiért az ENSZ szakosított egészségügyi szervezete a múlt héten több jelentésében is "magas helyett mérsékeltnek minősítette a vírus jelentette globális veszélyt.

A vuhani egészségügyi dolgozók "sürgős" felhívást tettek közzé, amelyben védekező eszközök, így műtős maszkok, gázmaszkok, védőköpenyek és szemüvegek adományozását kérték, amelyekből kifogyóban a készletek.

Csütörtökön Dél-Korea 5 millió dollárt ajánlott fel orvosi felszerelésekre Vuhannak. A 11 milliós város egy hete egészségügyi zárlat alatt van, leállították a városból kimenő légi-, vasúti és autóbusz-közlekedést.

A vírus elleni védőoltás kifejlesztése nagy iramban folyik, de Li Lan-csüan neves járványügyi szakértő szerint legalább három hónapra van szükség, amíg megkezdhetik az oltóanyag hatékonyságát bizonyító kísérleteket.

A Hszinhua kínai állami hírügynökségnek adott interjúban Li, a fertőző betegségek diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozó állami intézet vezetője elmondta, hogy a vakcina kifejlesztésére alkalmas két vírustörzset izoláltak.

A vírus terjedésével párhuzamosan egyre több légitársaság - közöttük a Lufthansa német, a SAS skandináv, a brit British Airways, a francia Air France, a holland KLM, a finn Finnair, az amerikai American Airlines, az egyiptomi El Al és EgyptAir, valamint and legnagyobb indiai fapados cég, az IndiGo - függesztette fel egyes vagy összes kínai járatát.

Több nagyvállalat, így az Starbucks amerikai kávézó és az IKEA svéd bútoráruház zárta be kínai üzleteit, egy sor multinacionális cég pedig ideiglenesen bezárta kínai irodáit vagy megtiltotta munkatársai számára a kínai utazást.

A kongói állampolgárok számára a kormányuk megtiltotta a kínai utazást. Az orosz miniszterelnök rendeletet írt alá a kínai határszakasz lezárásáról. Vietnam leállította a vízumok kiadását kínai turisták részére, és nem támogatják a kínai-vietnami határon át történő kereskedelmet sem - közölte csütörtökön a vietnami kormány.

Japán, Ausztrália, az Egyesült Államok és más országok után Nagy-Britannia, Németország, Szingapúr, Indonézia és Új-Zéland is megkezdte a járvány gócában rekedt állampolgárai kimenekítését.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten elmondta, hogy francia segítséggel hozhatják haza a Vuhanban rekedt magyarokat, az őket szállító repülőgép péntek hajnalban indulhat a kínai városba. Jelenleg nyolc magyar állampolgár tartózkodik a lezárt Hupej tartományban, hatan Vuhanban, ketten más városokban. Ők mind jól vannak, nem betegedtek meg, és közülük heten szeretnék elhagyni Kínát - közölte az államtitkár.

Kína elutasította az általa kínai területnek tekintett Tajvan kérését, hogy chartergéppel evakuálják a Vuhanban rekedt tajvaniakat.

Hongkongban az elmúlt napban 95 paciens került kórházba a koronavírus-fertőzés gyanújával. 

Tavaszra halasztják a kínai holdújévi nagy felvonulást Párizsban

Tavaszra halasztják a kínai holdújévi nagy felvonulást, amelyet eredetileg vasárnapra terveztek Párizsban, ahol több kínai ember is kezelnek az új típusú koronavírus okozta megbetegedéssel - közölte az ünnepséget szervező egyesület és az érintett párizsi kerület polgármesteri hivatala.

"A kínai közösségnek nincs kedve ünnepelni, a helyzet túl bonyolult azok után, ami jelenleg Kínában történik" - mondta Jérome Coumet, a párizsi kínai negyednek számító XIII. kerület polgármestere.

" A rendezvényt egészségügyi kockázatok és a pszichózis rizikója miatt is elhalasztjuk. Nem tudjuk megszervezni a felvonulást, mert túl sok az aggodalom és a megbélyegzés a közösségünket illetően" - tette hozzá Sacha Lin-Jung, a franciaországi kínaiak egyesületének vezetője.

A franciaországi kínaiak napok óta arra panaszkodnak, hogy megbélyegzik őket és idegengyűlölő támadások áldozatai az utcán és a közösségi oldalakon. Sacha Lin-Jung szerint a kínaiak nem akarnak egy olyan felvonulást, amelyet "inzultálások rontanak el".

A kínai negyedben minden években megrendezik holdújévi felvonulás ezreket vonz Párizsban, s idén elhalasztják egy későbbi, tavaszi időpontra.

Anne Souyris, az egészségügyi kérdésekért felelős párizsi alpolgármester az elővigyázatosság és a szolidaritás miatt érzi jogosnak a felvonulás elhalasztását.

"Ez egy olyan esemény, amelyen százezrek vannak együtt több órán keresztül. Jóllehet nincs járvány (Párizsban), elővigyázatosnak kell lenni" - mondta a városvezető.

Anne Hidalgo párizsi főpolgármester már múlt vasárnap lemondta az aznapra a kínai holdújév alkalmából Párizsban tartandó rendezvényeket, és Bordeaux-ban, ahol az egyik franciaországi fertőzöttet kezelik, szintén elmaradtak a vasárnapra tervezett ünnepségeket a kínai holdújév alkalmából.

Meghalt egy gondozásra szoruló fiatal Közép-Kínában, miután apját karanténba helyezték

Meghalt egy gondozásra szoruló 17 éves fiú a közép-kínai Hupej tartomány egyik falujában, miután az őt gondozó édesapját karanténba helyezték - számolt be a Pekingi Ifjúsági Lap csütörtökön.

A 17 éves Jen Cseng agyi paralízise miatt folyamatos ellátásra szorult, ám az őt gondozó édesapját lázas tünetek miatt múlt pénteken karantén alá helyezték, majd hétfőn az új koronavírus okozta fertőzéssel diagnosztizálták. Az apa és két fia január 17-én utazott a járvány kiindulási pontjának számító Vuhanból a várostól mintegy 150 kilométerre fekvő Jencsia faluban élő rokonokhoz a holdújévi ünnepnapokra.

Miután az apa aggódott, hogy idősebb fia nem kap megfelelő ellátást, kedden - vagyis a Hupej tartomány nagy részét érintő vesztegzár életbe lépését követően - a kínai Twitternek is nevezett Weibo mikroblogon közzétett bejegyzésben ismertette a helyzetét, és arra kérte az embereket, hogy küldjenek védőfelszereléseket a faluba. Egy későbbi bejegyzésében arról adott hírt, hogy a Kínai Kommunista Párt Jencsia faluban lévő párttisztviselői tájékoztatták: a fiát a péntektől hétfőig eltelt időszakban csupán kétszer etették meg. Az apa Weibo-fiókját nem sokkal később törölték - írja internetes oldalán a South China Morning Post című hongkongi lap.

A párttisztviselők azt tervezték, hogy apát és fiát szerdán egy szállodába szállítják, hogy egy helyen tudjanak róluk gondoskodni, a fiú azonban aznap délután meghalt. Jelentésük szerint az apa karanténba helyezése után a fiúról nagynénje gondoskodott, aki saját egészségügyi problémái miatt csak két alkalommal tudta meglátogatni a folyamatos ellátásra szoruló fiatalt.

A Pekingi Ifjúsági Lap szerint a fiú halálának ügyében vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy történt-e mulasztás a hatóságok részéről.

Elővigyázatosságból karanténba kerülnek a Vuhanból hazatelepített spanyol állampolgárok

Elővigyázatosságból két hetes karanténba kerül az a mintegy húsz spanyol állampolgár, akiket az új koronavírus gócpontjának számító kínai Vuhanból telepítenek haza hamarosan - közölte Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter Madridban csütörtökön.

Tájékoztatása szerint minden készen áll az érkezők fogadására, akiket egy madridi kórházban tartanak majd megfigyelés alatt, mielőtt hazatérhetnek családjukhoz.

A spanyol külügyminisztérium Twitter-oldalán erősítette meg, hogy állampolgáraik egy brit repülőgépen kapnak helyet, amelynek indulása órák kérdése.

Több spanyol televíziós csatorna is kapcsolatba lépett a kínai városban rekedt spanyol állampolgárokkal, akik elmondták, hogy reggel kaptak értesítést hazaszállításukról a nagykövetségtől.

Legfeljebb 15 kilós csomagot vihetnek magukkal, a repülőtérre hat órával a gép indulása előtt kell kiérniük, ahova speciális, a nagykövetség által intézett engedéllyel juthatnak el a lezárt városban. Felszállás előtt egészségügyi vizsgálaton kell átesniük, mert csak egészséges, tünetmenetes személyek utazhatnak.

A járvány miatt a spanyol Iberia légitársaság bejelentette: csütörtöktől átmenetileg felfüggeszti a légiösszeköttetést a spanyol főváros és Sanghaj között. A társaságnak ez az egyetlen közvetlen járata Kínába.

Spanyolországban az elmúlt napokban több gyanús esetet is vizsgáltak az egészségügyi hatóságok, de eddig mindegyikről bebizonyosodott, hogy nem a koronavírus a felelős az influenzaszerű tünetekért.

Koronavírus gyanúja miatt karantén alá helyeztek több mint 7 ezer embert

Koronavírus gyanúja miatt karantén alá helyeztek több mint 7 ezer embert egy óceánjáró hajón az olasz partoknál. Az óvintézkedésre azért volt szükség mert egy kínai párnál felmerült a gyanú, hogy elkapták a járványt. A nőnek magas láza van, a férfi tünetmentes. A hatóságok szerint délután már meg lesz a gyorsteszt eredménye. Addig a hajóról senki nem szállhat le. A pár január 25-én érkezett Olaszországba. Oroszország eközben jelezte: lezárja Kínával közös határait. Indiában és a Fülöp-szigeteken is megjelent már a koronavírus.

Újabb 38 halottja van Kínában a koronavírus-járványnak

Egy nap alatt, szerda estére további 38-cal emelkedett Kínában a koronavírus okozta járvány halottainak száma, és Tibetből is jelentettek egy megbetegedést, az elsőt.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság közlése szerint eddig 170-en hunytak el kórban. A bizonyítottan a koronavírustól fertőzött betegek száma kedd estéről szerda estére több mint 1700-zal, 7711-re nőtt. Közülük 1239 állapota válságos. A fertőzésgyanús eseteké 12 ezer felett van.

Kínán kívül több mint húsz országban akad, de csak néhány koronavírusos beteg. Számuk összesen 70 körül van.

Japánok is megfertőződtek

A Vuhanból szerdán különrepülővel hazaszállított japánok közül háromról kiderült, hogy megfertőződött a koronavírussal - tudatta csütörtökön a japán kormány.

Kétszázhat japán állampolgárt szállítottak vissza Kínából a szigetországba szerdán, közülük négyen voltak lázasak és köhögtek, ám 12 utast vittek kórházba.

Csütörtökön megérkezett a japánokat Vuhanból kimenekítő második repülő is Tokióba 200 utassal, így már 406 japán szállítottak haza Kínából. Közülük többen annak a vuhani halpiacnak a közelében laktak, amely szinte biztosan a járvány kezdőpontjának vélhető.

Kína csaknem négymilliárd dollárnyi jüant különít el a járvány elleni kiadásokra

Kína csaknem négymilliárd dollárnyi jüant (1200 milliárd forintnyi összeget) különít el a járvány elleni kiadásokra - jelentette be csütörtökön a kínai pénzügyminisztérium.

A pénznek biztosítania kell a koronavírus terjedésének megelőzését, a járvány kordában tartását - áll a közleményben.

A pénzügyminisztérium leszögezte, a közigazgatás minden pénzügyi szintjén biztosítani kell, hogy finanszírozási gond ne akadályozza a járvány elleni intézkedéseket, ugyanakkor észszerűbb gazdálkodásra szólított fel.

Az Air France is leállítja kínai járatait

Az Air France is leállítja minden kínai járatát csütörtöktől február 9-ig az új típusú koronavírus okozta járvány terjedése miatt - jelentette be csütörtökön a francia légitársaság.

"Az Air France ugyanakkor Sanghaj és Peking felé indít különjáratokat önkéntes legénységgel annak érdekében, hogy a Kínában dolgozó munkatársai és ügyfelei haza tudjanak térni" - olvasható egy közleményben.

A légitársaság szerdán már bejelentette, hogy péntektől napi egy járatra korlátozza a Sanghaj és Peking felé tartó járatainak a működését, miután "ezekre az úti célokra csökkent a kereslet". Az új típusú koronavírus epicentrumának számító Vuhan irányába már január 22-én felfüggesztette járatait a francia légitársaság.

"Az Air France prioritása, hogy szavatolja ügyfeleinek és munkatársainak a biztonságát Franciaországban és mindenhol a világon" - jelezte a légitársaság, hozzátéve, hogy "szoros együttműködésben dolgozik a nemzeti és a nemzetközi egészségügyi hatóságokkal, és folyamatosan értékeli a helyzetet".

Szakszervezeti források szerint az Air France munkatársai csütörtök délutáni ülésükön aggodalmukat fejezték ki az igazgatóságnak a kínai úti célokat érintően, és ezt követően született meg a döntés a járatok felfüggesztéséről.

Menczer: Szervezik a magyarok hazaszállítását Vuhanból

MTI, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!