2021. június 13.,
vasárnap, Antal, Anett napja

Új üzenetet szeretnének közvetíteni az erdélyi magyarok számára

Hír TV

2020. január 19., vasárnap 15:15

Széthúzás helyett az együttműködési lehetőségeket keresve szeretne új üzenetet közvetíteni az erdélyi magyarságnak a politikai koalícióra lépett Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt. A Csíkszeredában tartott küldöttgyűlést követően szavaztak a két párt küldöttei az összeolvadásról, ahol eldöntötték, hogy Erdélyi Magyar Szövetség néven folytatják politikai tevékenységüket.

 

Erdély gazdasági és morális felemelkedését tűzte zászlajára a két kisebb erdélyi magyar párt, amikor politikai szövetségre léptek egymással. A román jogi környezet egyelőre nem teszi lehetővé az összeolvadást, ezért ezt várhatóan június 29-én, az önkormányzati választásokat követően tudják elkezdeni.

Céljuk, hogy a két párt programját érvényesítsék, és az erdélyi magyar nemzeti tábor egyesítésével az erdélyi magyar autonomista gondolatot visszahozzák a közbeszédbe.

A küldöttgyűlésen szó volt az RMDSZ-el ápolt kapcsolatról is.

A széthúzás, folyamatosan az érdekeknek az ütköztetése nem hoz eredményt! Ahhoz, hogy a magyarságot képviselni tudjuk, ahhoz, hogy eredményeket is tudjunk elérni és a százéves láncokat le tudjuk magunkról rázni, ahhoz az RMDSZ-nek is lépnie kell, kezet kell nyújtania, és a nyújtott kezet el kell fogadnia. Úgy gondolom, hogy amennyiben nyitottság lesz az ők részükről, számunkra nem zárul be az ajtó, mi nyitottak vagyunk egy tárgyalásra, nyitottak vagyunk egy kommunikációra, és nyitottak vagyunk arra is, hogy a megállapodásunkat akár behozhassuk a jelen politikai környezetbe

– hangsúlyozta Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke.

Hangsúlyozta: a politikai érdekek fölé helyezték a közösségi érdekeket, amikor az összeolvadásról döntöttek. Úgy véli, nincs helye két, közös tőről fakadó nemzeti érzelmű jobboldali pártnak az erdélyi magyar politizálásban. Új üzenetet szeretnének közvetíteni az erdélyi magyarok számára, és egy csapatban, ugyanazzal a célkitűzéssel megszólítani a választásokon az urnáktól távol maradó szavazókat.

Hír TV