2024. 02. 24. Szombat Szökőnap napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 22:25

Külföld

Új üzenetet szeretnének közvetíteni az erdélyi magyarok számára

Széthúzás helyett az együttműködési lehetőségeket keresve szeretne új üzenetet közvetíteni az erdélyi magyarságnak a politikai koalícióra lépett Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt. A Csíkszeredában tartott küldöttgyűlést követően szavaztak a két párt küldöttei az összeolvadásról, ahol eldöntötték, hogy Erdélyi Magyar Szövetség néven folytatják politikai tevékenységüket.

  • Új üzenetet szeretnének közvetíteni az erdélyi magyarok számára

 

Erdély gazdasági és morális felemelkedését tűzte zászlajára a két kisebb erdélyi magyar párt, amikor politikai szövetségre léptek egymással. A román jogi környezet egyelőre nem teszi lehetővé az összeolvadást, ezért ezt várhatóan június 29-én, az önkormányzati választásokat követően tudják elkezdeni.

Céljuk, hogy a két párt programját érvényesítsék, és az erdélyi magyar nemzeti tábor egyesítésével az erdélyi magyar autonomista gondolatot visszahozzák a közbeszédbe.

A küldöttgyűlésen szó volt az RMDSZ-el ápolt kapcsolatról is.

A széthúzás, folyamatosan az érdekeknek az ütköztetése nem hoz eredményt! Ahhoz, hogy a magyarságot képviselni tudjuk, ahhoz, hogy eredményeket is tudjunk elérni és a százéves láncokat le tudjuk magunkról rázni, ahhoz az RMDSZ-nek is lépnie kell, kezet kell nyújtania, és a nyújtott kezet el kell fogadnia. Úgy gondolom, hogy amennyiben nyitottság lesz az ők részükről, számunkra nem zárul be az ajtó, mi nyitottak vagyunk egy tárgyalásra, nyitottak vagyunk egy kommunikációra, és nyitottak vagyunk arra is, hogy a megállapodásunkat akár behozhassuk a jelen politikai környezetbe

– hangsúlyozta Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke.

Hangsúlyozta: a politikai érdekek fölé helyezték a közösségi érdekeket, amikor az összeolvadásról döntöttek. Úgy véli, nincs helye két, közös tőről fakadó nemzeti érzelmű jobboldali pártnak az erdélyi magyar politizálásban. Új üzenetet szeretnének közvetíteni az erdélyi magyarok számára, és egy csapatban, ugyanazzal a célkitűzéssel megszólítani a választásokon az urnáktól távol maradó szavazókat.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!