2022. 07. 07. Csütörtök Apollónia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 08:00

Külföld

Új pártja élén indul Strache a bécsi önkormányzati választásokon

Önkormányzati választásokat tartanak vasárnap Bécsben, az induló pártok között van a Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) korábbi elnöke vezette tömörülés is.

A közvélemény-kutatások szerint nem biztos, hogy a korrupciós vádak miatt tavaly májusban lemondott Strache Team HC Strache Szövetség Ausztriáért nevű pártja eléri az öt százalékos küszöböt.

Thomas Hofer politikai elemző úgy vélte, ha Strache vasárnap nem tudja megszerezni a szükséges voksokat, nem lesz képes egyhamar visszatérni az osztrák politikai életbe.

A Team HC Strache elődje, a Szövetség Ausztriáért 2019 decemberében alakult meg, alapítói az Osztrák Szabadságpárt frakciójának egykori tagjai. Strache február végén jelentette be, hogy csatlakozik a párthoz.

Az előző választásokon a mintegy kétmilliós Bécsben mintegy 31 százalék szavazott az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), amelyet akkor Strache vezetett, az FPÖ ezzel másodikként végzett a Michael Ludwig vezette szociáldemokraták (SPÖ) mögött.

Noha sokak szerint Bécs városvezetése túl lassan reagált az elmúlt hetek során megugrott koronavírus-fertőzésekre, közvélemény-kutatók nem zárták ki a szociáldemokratáknak az előzőnél is nagyobb győzelmét sem.

Strache tavaly májusban mondott le, miután nyilvánosságra került az Ibiza-videó néven ismertté vált felvétel. A titokban, megrendezett körülmények között készített videón Strache és Johann Gudenus, az FPÖ párt akkori frakcióvezetője egy - magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó - nővel tárgyalt. Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért.

A botrány után Strache leköszönt az FPÖ-ben viselt pártelnöki tisztségéről is, a párt pedig decemberben kizárta soraiból. A botrányt követően felbomlott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ koalíciós kormánya, és előrehozott választást tartottak, amelyen a néppárt magabiztos győzelmet aratott.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!