2023. 01. 30. Hétfő Martina, Gerda napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:20

Külföld

Új művelet indul a líbiai fegyverembargó ellenőrzésére

Márciusi lejáratát követően nem hosszabbítják meg az embercsempészet felszámolása érdekében létrehozott Sophia nevű földközi-tengeri uniós hadművelet mandátumát - erről döntöttek a külügyminiszterek tanácsán hétfőn Brüsszelben. A korábbi programot egy új váltja, amely a fegyvercsempészetet szeretné visszaszorítani. Sok tagország azonban attól tart, hogy a hadihajók megjelenése a Földközi-tengeren ösztönzi a migrációt.

  • Új művelet indul a líbiai fegyverembargó ellenőrzésére

A líbiai válság volt a fő témája az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának. Az észak-afrikai országban évek óta polgárháború dúl, ezért migránsok tömegei indultak útnak Európa felé nap mint nap.

Az Európai Unió ezért 2015-ben létrehozta a Sophia nevű földközi-tengeri hadműveletet, az Észak-Afrikából az EU-ba irányuló embercsempészet visszaszorítására.

A járőrmisszió folytatásának kérdésében azonban továbbra sincs egyetértés az országok között. Ezért a program márciusi lezártát követően nem hosszabbítják meg a hadművelet mandátumát.

,,A líbiai kérdés Európa biztonságáról is szól. Tehát mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy garantálnunk kell a kontinens biztonságát. A migráció problémáját azonban csak akkor lehet megoldani, ha Líbia nem lesz többé bukott állam, és létezik biztonsági struktúra, amire építeni tudunk.''

- hangsúlyozta Heiko Maas német külügyminiszter.

Áprilistól egy teljesen új műveletet indít az unió, melynek célja a Líbiával szemben elfogadott fegyverembargó kikényszerítése, valamint érvényre juttatása, ehhez légi, műholdas és tengeri eszközöket is bevetnek.

Több ország szerint azonban a vízi járművek használata kockázatot rejt magában. Mivel a Földközi-tengerre érkező hadihajók újabb migránscsoportokat vehetnek fel és szállíthatnak Európába. Szijjártó Péter a Külügyminiszterek Tanácsán vétóval fenyegetett abban az esetben ha a migrációt ösztönző hatásokat fedeznek fel.

A tagországok megállapodtak abban, hogy azonnal blokkolják az akciót, ha a hajók érkezése bátorítaná az embercsempészeket. Ez pedig azért fontos döntés, mert az unió ezzel először ismeri el, hogy létezik a probléma.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Életét vesztette egy fiatal palesztin Hebronnál

Életét vesztette egy fiatal palesztin Hebronnál

Életét vesztette egy 26 éves palesztin Hebronnál, a palesztinok szerint izraeli katonák fejbe lőtték, Izrael szerint baleset okozta halálát - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!