2021. március 1.,
hétfő, Albin napja

Új művelet indul a líbiai fegyverembargó ellenőrzésére

Hír TV

2020. február 18., kedd 12:39

Márciusi lejáratát követően nem hosszabbítják meg az embercsempészet felszámolása érdekében létrehozott Sophia nevű földközi-tengeri uniós hadművelet mandátumát - erről döntöttek a külügyminiszterek tanácsán hétfőn Brüsszelben. A korábbi programot egy új váltja, amely a fegyvercsempészetet szeretné visszaszorítani. Sok tagország azonban attól tart, hogy a hadihajók megjelenése a Földközi-tengeren ösztönzi a migrációt.

A líbiai válság volt a fő témája az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának. Az észak-afrikai országban évek óta polgárháború dúl, ezért migránsok tömegei indultak útnak Európa felé nap mint nap.

Az Európai Unió ezért 2015-ben létrehozta a Sophia nevű földközi-tengeri hadműveletet, az Észak-Afrikából az EU-ba irányuló embercsempészet visszaszorítására.

A járőrmisszió folytatásának kérdésében azonban továbbra sincs egyetértés az országok között. Ezért a program márciusi lezártát követően nem hosszabbítják meg a hadművelet mandátumát.

,,A líbiai kérdés Európa biztonságáról is szól. Tehát mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy garantálnunk kell a kontinens biztonságát. A migráció problémáját azonban csak akkor lehet megoldani, ha Líbia nem lesz többé bukott állam, és létezik biztonsági struktúra, amire építeni tudunk.''

- hangsúlyozta Heiko Maas német külügyminiszter.

Áprilistól egy teljesen új műveletet indít az unió, melynek célja a Líbiával szemben elfogadott fegyverembargó kikényszerítése, valamint érvényre juttatása, ehhez légi, műholdas és tengeri eszközöket is bevetnek.

Több ország szerint azonban a vízi járművek használata kockázatot rejt magában. Mivel a Földközi-tengerre érkező hadihajók újabb migránscsoportokat vehetnek fel és szállíthatnak Európába. Szijjártó Péter a Külügyminiszterek Tanácsán vétóval fenyegetett abban az esetben ha a migrációt ösztönző hatásokat fedeznek fel.

A tagországok megállapodtak abban, hogy azonnal blokkolják az akciót, ha a hajók érkezése bátorítaná az embercsempészeket. Ez pedig azért fontos döntés, mert az unió ezzel először ismeri el, hogy létezik a probléma.

 

Hír TV