2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Tűzvészek pusztítanak világszerte

A tikkasztó nyári hőség és szárazság több országban pusztító tűzvészeket eredményezett. A Hawaii-szigeteken a térség legsúlyosabb katasztrófájához vezetett a bozóttűz, de Kanadában és Spanyolországban is hatalmas területek lángolnak.

  • Tűzvészek pusztítanak világszerte

Hawaii történetének legpusztítóbb katasztrófája után próbál magához térni, habár a tűzoltók még nem tudták teljesen eloltani a tüzet: több helyen még küzdenek a lángokkal. A több mint 110 halálos áldozatot követelő csapás kezdetén a katasztrófát jelző szirénák nem szólaltak meg, a helyi hatóságok pedig azt is megindokolták, hogy miért.

A szirénákat elsősorban cunamik idején használjuk, ezért szinte mindegyik a partvonal mentén található. A lakosságot arra képeztük, hogy ha meghallják a vészjelzést induljanak el a magasabban fekvő területre – fogalmazott a sziget vészhelyzeti vezetője, aki szerint a lakosságot pontosan a lángok felé terelte volna a riadó hangja.

Közben lassan halad a romok átkutatása, mert a kutyás keresőegységek alig tudnak haladni a leégett településeken. A szigetcsoporton még szerda este is több mint ezer embert kerestek. A levegő minősége sok helyen továbbra is borzalmas, az ivóvíz pedig erősen szennyezett. Az áramszolgáltatást ugyanakkor már szinte mindenhol helyreállították, ahol lakható állapotban maradtak a házak. A fedél nélkül maradt helyiek egyelőre hotelekben kaptak átmeneti szállást.

De nem csak Hawaiin, hanem Amerika északi részén, Kanadában is bozóttűzzel küzdenek a hatóságok. Az ország észak-nyugati részén több száz helyen csaptak fel a lángok, sok városban megkezdték az evakuációt.

Lehetséges, hogy ha nem ered el az eső, akkor a hétvégéig a tűz eléri Yellowknife városának határait. Közelegnek a lángok, de még van idők végrehajtani az evakuációt – mondta az egyik veszélyeztetett város vezetője.

De Spanyolországot sem kímélik a tűzvészek: a Kanári-szigeteken egy nemzeti parkban indult a bozóttűz, már közel kétezer hektáron pusztít.

Megkezdtük a munkát, hogy segítsük a kollégáink tevékenységét, de egy olyan helyszínre érkeztünk, ahol a tűz hirtelen terjedt tovább egy olyan területre, ahol sok a szikla és a laza anyag. Ezek biztonsági problémákat okozhatnak – mondta ez a spanyol tűzoltó.

Az elmúlt hetekben tapasztalható hőség miatt, a helyiek szerint csontszáraz a térség, így a lángok villámgyorsan terjednek. A nemzeti park vad és sziklás terepe pedig újabb kihívást jelent a tűzoltóknak, akik csak körülményesen tudják megközelíteni a lángokat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint is le kell váltani a háborúpárti többséget Brüsszelben?
A YouTube törölte a neves influenszer CPAC-es beszédét + videó

A YouTube törölte a neves influenszer CPAC-es beszédét + videó

Eva Vlaardingerbroek, holland politikai kommentátor is a CPAC Hungary előadói között volt és előadásában arról beszélt, hogy „a fehér európaiakat egyre gyorsuló ütemben cserélik le a saját országukban, és ez a civilizációnk végét fogja jelenteni, ha nem fordítjuk meg a dolgokat”.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!