2020. július 10.,
péntek, Amália napja

Tűzszünetről állapodtak meg a berlini Líbia-konferencián

Hír TV

2020. január 19., vasárnap 21:06

Tűzszünetről állapodtak meg Berlinben a Líbiáról szóló nemzetközi konferencia résztvevői. Abban is egyezsége jutottak, hogy a 2011 óta tartó polgárháborúban egymás ellen harcoló erőknek nem szállítanak fegyvert, és ennek betartását szigorúan ellenőrzik.

 

A lényegében kettészakadt észak-afrikai országban a tripoli egységkormány és a lázadó Líbiai Nemzeti Hadsereg áll egymással szemben.

A tanácskozásra Berlinbe érkezett a líbiai kormány és ellenzék vezetője, több arab és európai ország állam- és kormányfője, az amerikai külügyminiszter, valamint az orosz és a török elnök.

Olaszország kész vezető szerepet vállalni a líbiai béke betartásának ellenőrzésében

Olaszország kész vezető szerepet vállalni a tűzszüneti megállapodás betartásának ellenőrzésében Líbiában - közölte a berlini nemzetközi Líbia-konferencia után Giuseppe Conta olasz kormányfő.

"Rendelkezésre állunk, hogy a fontvonalban legyünk, hiszen az elkötelezettség a béke betartásának ellenőrzésében való felelősségvállalással jár" - mondta Conte újságíróknak.

"Természetesen ezt az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kell vinnünk, és után meghatározhatjuk pontosan ezen elkötelezettség mibenlétét" - tette hozzá.

Lavrov: Nem sikerült komoly párbeszédet indítani a felek között

Nem sikerült "komoly párbeszédet" indítani a líbiai harcoló felek között - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

"A konferencia nagyon hasznos volt (...), de nyilvánvaló, hogy még nem sikerült elérnünk azt, hogy komoly és stabil párbeszéd induljon el a felek között" - mondta az orosz diplomácia vezetője a sajtónak a repülőtéren Berlinben.

Pompeo eredményesnek nevezte a berlini párbeszédet

Eredményesnek nevezte a berlini Líbia-konferencián kollégáival folytatott párbeszédet Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

"Kollégáimmal eredményes párbeszéd folyt, amely arra irányult, hogy politikai megoldást találjunk Líbiában. Támogatjuk Líbiát egy biztonságos jövő felépítésében, amely erőszaktól és külföldi beavatkozástól mentes" - írta Twitter-üzenetében az amerikai külügyi tárca irányítója.

A német szövetségi kormány és az ENSZ szervezésében megrendezett tanácskozáson tizenegy ország és számos nemzetközi szervezet képviselői tárgyaltak az észak-afrikai országban dúló polgárháborúból kivezető lehetséges utakról. A résztvevők között volt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök, Emmanuel Macron francia államfő, Boris Johnson brit és Guiseppe Conte olasz miniszterelnök is.

Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök, a nemzetközi közösség támogatását élvező egységkormány vezetője és legfőbb ellenfele, Halífa Haftar tábornok, az ország nagy részét uraló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetője is Berlinben volt, de ők nem tartoztak a konferencia közvetlen résztvevői közé. Angela Merkel és Heiko Maas német külügyminiszter külön-külön tárgyalt velük a kancellári hivatalban.

Hír TV - MTI