2020. február 20.,
csütörtök, Aladár, Álmos napja

Tűzszünet Jemenben

MTI, Hír TV

2018. november 15., csütörtök 09:18

A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció elrendelte a jemeni Hodeida kikötőváros elleni támadások leállítását - jelentette a Reuters hírügynökség több különböző forrásra hivatkozva csütörtökön.

A koalíció megparancsolta a szárazföldi csapatoknak, hogy függesszék fel a harcokat Hodeidában – mondta a hírügynökségnek a koalícióhoz közeli katonai forrás. A döntés azután született, hogy több nyugati ország is határozottan tűzszünetre szólította fel a harcoló feleket a közelgő ENSZ-békekonferencia miatt, amely a polgárháború végleges lezárását célozza.

A nemzetközileg elismert jemeni kormány elnöke, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádi szóvivője útján szerda este bejelentette, kész újra tárgyalóasztalhoz ülni - jelentette a jemeni Szaba hírügynökség kormányhű része. Hangsúlyozta azonban, hogy a Vörös-tenger mentén fekvő fontos kikötővárost, Hodeidát - amelynek nagy része egyelőre az Irán által támogatott húszi fegyveresek kezén van - mindenképpen fel kell szabadítani, akár béke, akár háború árán is - tette hozzá.

Hétfő délután óta viszonylagos nyugalom uralkodik a már több mint tíz napja bombázásoktól szenvedő Hodeidában, amely fontos stratégiai állás a polgárháborúban: ide érkeznek tengeri úton az élelmiszerszállítmányok és a fegyverek zöme is.

Szerdán a nemzetközileg elismert jemeni kormányhoz hű katonák már bejelentették, hogy befejezik a városban zajló katonai műveleteket. Az újabb béketárgyalások előreláthatóan november végén kezdődnek Svédországban.