2024. 06. 22. Szombat Paulina napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Túszul ejtett fiuk életéért könyörögnek

Videoüzenetben könyörögnek fiuk életéért egy amerikai túsz szülei. A házaspár a felvételen elmondja, hogy a 26 éves férfi szíriai háborús menekülteknek segített, és a fogságban áttért az iszlám hitre. A dzsihadisták eddig már négy nyugati túsz lefejezését jelentették be, utoljára pénteken este egy brit taxisofőrét.

Lövések, robbanások és füst jelzi: a nyugati légicsapások ellenére folytatódik az Iszlám Állam előrenyomulása Kobani városánál. Az észak-szíriai kurd településen dúló harcokban már több mint 30 helyi lakos és legkevesebb 40 dzsihadista halt meg. Egy eltévedt rakéta egy szomszédos török faluban is komoly károkat okozott. A térségből több mint 150 ezer szíriai kurd menekült Törökországba Kobani ostromának szeptember 16-i kezdete óta.

– A falunk először nyugalmas hely volt, de aztán kezdődtek a bombázások, és az aknavetők már Kobani központját lőtték. Nehéz napok jöttek, el kellett mennünk onnan, ezért ide menekültünk – mondja Faiz Juszuf szíriai kurd menekült.

Vasárnap Irakban is támadásba lendült az Iszlám Állam, és ismét megpróbálta elfoglalni az ország legnagyobb olajfinomítóját – az iraki hadsereg többórás heves összecsapások után verte vissza a dzsihadisták ostromát.

A terrorista milícia pénteken egy újabb nyugati túsz lefejezéséről hozott nyilvánosságra videót – ez már a negyedik ilyen felvétel volt. A brit Alan Henning meggyilkolását bemutató videó végén egy amerikai segélymunkás, Peter Kassig kivégzésével fenyegetőznek. A 26 éves férfit tavaly októberben ejtették túszul, amikor egy segélyszervezet tagjaként szíriai civileket látott el. A fogságban áttért az iszlámra, és felvette az Abdurrahmán nevet – szülei most videoüzenetben kérik a szabadon bocsátását.

– Tudjuk, hogy a szíriaiak szenvednek. Hisszük, hogy az erőszak nem megoldás a mindannyiunkat aggasztó problémákra. Oly sok mindenre nincs hatásunk. Arra kértük a kormányunkat, hogy változtasson cselekedetein, de csakúgy mint a fiunknak, nincs több befolyásunk az amerikai kormány fölött, mint maguknak a hajnalhasadás fölött. Könyörgünk a fogva tartóinak, hogy kegyelmezzenek, és engedjék el a fiunkat – kérte Ed Kassing, Peter Kassing édesapja.

A szülők írásos közleményt is csatoltak a videóhoz. Ebben a szombaton kezdődött muszlim áldozati ünnepre utalva azt kérik az emberrablóktól, hogy ugyanúgy gyakoroljanak kegyelmet fiuk fölött, ahogy azt Allah tette, amikor Ábrahám kész volt feláldozni neki a fiát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Manfred Weber nem a Fideszt, hanem a magyarokat akarja büntetni + videó

Vezércikk – Manfred Weber nem a Fideszt, hanem a magyarokat akarja büntetni + videó

Orbán Viktor pénteken Berlinben adott interjút a Kossuth Rádiónak. Ebben többek között Manfred Weberről néppárti vezetőről mondott meghatározásokat. Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei – Ferencz Orsolya miniszteri biztos, Kacsoh Dániel a Mandiner főszerkesztő-helyettese és Rákay Philip kreatív producer – kiderül a ma esti adásból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!