2020. augusztus 15.,
szombat, Mária napja

Tunéziában megkezdődött a parlamenti választás

MTI

2019. október 6., vasárnap 09:27

Tunéziában megkezdődtek a parlamenti választások, amelyeket nem sokkal az elnökválasztások második fordulója előtt tartanak.

Mintegy 15 ezer jelölt indul pártlistákon, illetve függetlenként a 217 parlamenti helyért. Mintegy 7,2 millió szavazásra jogosultat várnak az urnákhoz közép-európai idő szerint 19 óráig. A nem hivatalos végeredményt szerdára ígérik.

Elemzők szoros küzdelemre számítanak a mérsékelt iszlamista Újjászületés Mozgalom (Ennahda), valamint a Jusszef Sahíd jelenlegi tunéziai miniszterelnök vezette szekuláris Éljen Tunézia (Tahíjja Túnisz) és a világi ellenzék legnagyobb pártja, a Tunézia Kiáltása (Nidáa Túnisz) közt, amelyet az idén elhunyt elnök, Bédzsi Káid esz-Szebszi fia, Háfez vezet.

Az 2011. évi "arab tavasz" bölcsőjeként is ismert észak-afrikai országot jelenleg e három politikai tömörülés vezeti, a koalíciót azonban egyre több belső ellentét feszíti, és ezek egyebek közt lassítják a - külföldi kormányok által is elvárt - gazdasági reformokat.

Az előrehozott elnökválasztás második fordulóját október 13-án tartják.

Tunéziában a törvényhozó hatalmat az egykamarás Népképviselők Gyűlése gyakorolja, amelynek 217 tagját öt évre, listás szavazással választják meg, 199 képviselőt a tunéziai, 18-at pedig külföldi szavazókörzetekben.

A legutóbbi, 2014. október 26-i választásokon a Tunézia Kiáltása több szavazatot kapott, mint az addig kormányzó Ennahda, de egyik formáció sem jutott többséghez. Az egységkormány 2015 februárjában alakult.

 

 

MTI