2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Külföld

Tudtak a CIA kínzásairól

Washingtonban tudtak a CIA kínzásairól a terrorelhárítás korábbi főnöke szerint. Robert Grenier azt mondta: az igazságügy-minisztérium biztosította őket arról, hogy tevékenységük legális. A leköszönő védelmi miniszter pedig azt is elismerte, hogy a kihallgatási módszerekről kedden bemutatott jelentést nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva finomították a megjelenés előtt. Az Egyesült Államok elnöke brutális kínzásnak minősítette a történteket.

A terrorizmussal gyanúsított foglyokat válogatott kínzásokkal próbálták szóra bírni a világszerte működő titkos börtönökben. Fúrógépet zúgattak a fülüknél, hogy ne tudjanak aludni, falhoz láncolták, dobozba zárták őket, beöntést adtak nekik, vagy úgy tettek, mintha vízbe fojtanák őket.

„Pucéron, bepelenkázva, fizikailag bántalmazva, különféle fizikailag fárasztó pozíciókba helyezve hosszú ideig, napokig megvonták tőlük az alvást. Egy esetben 180 óráig: ez hét és fél nap, több mint egy hét alvás nélkül általában fárasztó testhelyzetben, néha a kezüket összekötötték a fejük fölött és felláncolták őket a plafonhoz” – mondta a kínzási módszerek kapcsán Diane Feinstein, a szenátus hírszerzési bizottságának demokrata elnöke.

Tudtak arról, hogy mi megy

A CIA terrorelhárításának korábbi vezetője szerint Washingtonban tudtak arról, hogy mit tesznek a foglyokkal a táborokban. A kínzások George W. Bush elnöksége idején kezdődtek, szerinte az alkalmazott módszerek elérték a céljukat, és az ország hálás lehet a CIA embereinek.

„Szerencsések vagyunk, hogy azok a férfiak és nők, akik keményen dolgoznak a CIA-ban, a mi oldalunkon állnak. Ők hazafik, és bármit is állít a jelentés, az ország iránti elkötelezettségük megkérdőjelezhetetlen” – fejtette ki George W. Bush korábbi amerikai elnök.

A szenátusi jelentés szerint ugyanakkor nincs bizonyíték arra, hogy a kicsikart vallomásokkal merényleteket akadályozott meg. „Ezek a módszerek nemcsak hogy nem érték el a céljukat, hogy további, Amerikát és a szövetségeseinket érő támadásokat akadályozzunk meg, de rontották a védelmi érdekeinket és a jó hírnevünket a világban” – hangsúlyozta John McCain republikánus szenátor.

Az amerikai elnök szerint az országnak tovább kell lépnie, ugyanakkor tanulnia kell az elkövetett hibákból. „Néhány dolog, ami a jelentésben le van írva, brutális, és ahogy azt korábban is mondtam, számomra kínzásnak minősülnek. Ezek nem mi vagyunk, és bár aggódom a lehetséges hatásoktól a tengerentúlon, amiért elővigyázatossági intézkedéseket is hoztunk, hogy a megnövekedett kockázatot csökkentsük, úgy vélem, hogy fontos volt, hogy napvilágra kerüljön ez a jelentés, hogy el tudjunk számolni vele, hogy az emberek tökéletesen megértsék, hogy miért is tiltottam be ezeket a módszereket az elnökségem elején, és remélhetőleg nem követjük el ezeket a hibákat még egyszer” – mondta Barack Obama amerikai elnök.

A leköszönő védelmi miniszter szerint a most bemutatott jelentésen finomítottak nemzetbiztonsági okokból.

 




Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már az első nap Fidesz-plakátokat rongáltak

Már az első nap Fidesz-plakátokat rongáltak

Éjféltől lehetett kirakni az önkormányzati választások kampányplakátjait. Józsefvárosban csupán néhány óra kellett ahhoz, hogy valaki megrongálja, letépje Sára Botondnak, a Fidesz–KDNP jelöltjének a plakátjait. Volt olyan oszlop is, ahol a kormánypárti jelölt hirdetőtáblája helyére Pikó András jelenlegi baloldali polgármesteré került.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!