2020. április 4.,
szombat, Izidor napja

Tucatnyi klímaaktivistát állítottak elő

Hír TV

2019. december 14., szombat 21:24

Tucatnyi klímaaktivistát állított elő a holland határvédelmi rendőrség az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtéren tartott, hatósági engedéllyel nem rendelkező szombati tüntetésen.

 

A megmozdulásról készült felvételeken látni lehetett a rendőrségi fellépést a mintegy 150 tiltakozóval szemben. A demonstrálók egyik plakátja arra szólított fel, hogy "Adóztassátok meg a repülőket, válasszátok a vasutat".

A tiltakozó akció kezdetén több mint kéttucat rendőr felügyelte a tüntetés rendjét, majd elkezdték a résztvevőket előállítani és felszállítani az épület előtt parkoló buszra.

Holland sajtójelentések szerint az elfogott aktivistákat végül Haarlemmermeer község határában elengedték. Haarlemmermeerhez tartozik a Schiphol nemzetközi repülőtér is.

A hatósági engedéllyel nem rendelkező megmozdulással párhuzamosan egy másik, engedélyezett klímatüntetés is volt, amelyre a Greenpeace nemzetközi környezetvédő csoport szólított fel.

"Schipholnak klímavédelmi tervet kell készítenie" - hangoztatta a Greenpeace egyik szóvivője a tüntetésen.

A környezetvédők azt követelik az amszterdami repülőtér vezetésétől, hogy sürgősen fogadjon el intézkedéseket a légiközlekedés széndioxid-kibocsátásának mérséklésére. Az aktivisták különösen a rövid távolságú járatok számának csökkentésével szeretnék elérni azt, hogy a repülők helyett többen válasszák a vasúti közlekedést.

Schiphol Európa egyik legforgalmasabb repülőtere, ahol 2018-ben mintegy 71 millió utas fordult meg.

Hans van Kastel, a repülőtér szóvivője szerint a tüntetések nem befolyásolták a légikikötő forgalmát. Egyben bejelentette, hogy a légikikötő már végrehajt egy tervet, amely klímavédelmi célokat tartalmaz 2030-ig, illetve 2050-ig.

MTI