2024. 02. 21. Szerda Eleonóra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Külföld

Trump útjára indította az űrfegyverkezési programot

Az amerikai elnök szerint az Egyesült Államok ellenségei már a világűrben vannak. Donald Trump utasítást adott a védelmi tárcának, hogy dolgozzon ki törvényjavaslatot egy űrhadsereg felállításáról.

  • Trump útjára indította az űrfegyverkezési programot

Vastag fekete filctollal írta alá Donald Trump az elnöki rendeletét, amellyel útjára indította az űrfegyverkezési programot. „Ma izgalommal írok alá egy új dokumentumot arról, hogy a következő lépés az Egyesült Államok számára egy űrhadsereg létrehozása, ez nagyon fontos. Ez egy nagyon fontos folyamat kezdete” – nyilatkozta az elnök.

Trump utasítása szerint a Pentagonnak egy olyan törvényjavaslat részleteit kell kidolgoznia, amely biztosítja egy új, támadásra is képes űrhaderő működését. Ennek feladata, hogy megvédje az amerikai tulajdont a világűrben, fejlesszen ki a támadásoknak ellenálló műholdakat, és olyan fegyvereket, amelyek megsemmisítik az amerikai műholdakat támadó fegyvereket. Katonai szakértők szerint az ilyen fejlesztések egyúttal elrettentő hatásúak lehetnek egy világűrbeli háború megindításával szemben.

„Országunk védelme, Amerika alapvető érdeke lesz, hogy teljesen felszereljük a védelmünket. Ellenségeink haderőt készítenek fel, technológiát fejlesztenek az űrben, hogy aláássák a biztonságunkat. Nagyon keményen dolgoznak ezen. Kormányom ezért felismerte, hogy az űrhaderő felállítása nemzetbiztonsági kérdés” – tette hozzá Trump.

Az önálló űrhaderő felállításának tervét az elnök már tavaly nyáron, az Egyesült Államok Nemzeti Űrtanácsa ülése előtt jelentette be.

Az egyik első számú rivális, Kína idén 50 űreszköz fellövését tervezi. Az ázsiai ország emellett űrközpontot is működtet Argentínában, amely egyesek szerint valójában katonai bázis. Ezt a vádat azonban Peking visszautasította, ahogy egy hete az amerikaiak űrfegyverkezéssel kapcsolatos kijelentéseit is.

„A világűr az emberiség közös tulajdona, egyik országnak sem a magánvagyona, különösen nem az Egyesült Államoknak. Tudjuk, hogy az amerikai védelmi hírszerzés helytelen megállapításokat tett más országok, Kína és Oroszország űrpolitikájával kapcsolatban. Ezek a megjegyzések teljesen alaptalanok. Kína mindig támogatta az űr békés felhasználását, és ellenezte az űr militarizálását és a fegyverkezési versenyt az űrben” – közölte Hua Chunying külügyi szóvivő.

Az Egyesült Államok hadseregének utolsó jelentős átalakítását 1947-ben hajtották végre, amikor a légierő önálló fegyvernemmé vált. Az amerikai hadsereg átszervezését, az űrhadsereg felállításáról szóló végső döntést a kongresszus mondja ki.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!