2023. 01. 30. Hétfő Martina, Gerda napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Külföld

Trump túlszárnyalta Clintont: ez minden idők leghosszabb leállása

Minden idők leghosszabb amerikai kormányzati leállása lett a mostani. A szövetségi intézmények egynegyede immár 22. napja nem működik, és 800 ezer állami alkalmazott továbbra is hiába várja a fizetését. Donald Trump elnök ugyanis még mindig nem hagyta jóvá a 2019-es költségvetést, mert az nem tartalmazza az általa megígért mexikói határfal építésének 5,7 milliárd dolláros költségét.

  • Trump túlszárnyalta Clintont: ez minden idők leghosszabb leállása

Dühös kormányzati alkalmazottak tüntetettek Washingtonban. A kormányzati leállás feloldását követelték Donald Trump elnöktől, aki százezreknek okozott komoly anyagi gondokat.

Egy virginiai anya például abban a reményben vállalta, hogy vidékre költözve háztartásbeliként tölti a következő éveket, hogy férjének az amerikai kormányzat által alkalmazott ügyvédként biztos keresete van. A férfi viszont már jó ideje ingyen dolgozik.

„Hitelt kell felvennünk, a hitelkártyáinkról kell vásárolnunk. Igazán nem akarok ebbe a helyzetbe kerülni. Dolgozó család vagyunk, megdolgozunk a bérünkért, fizetjük a számláinkat, gondoskodunk a gyerekeinkről. Mi csak ennyit akarunk” – mondta.

A nő férje egy abból a 800 ezer kormányzati alkalmazottból, akik idén még nem kaptak fizetést. A többi közt FBI-ügynökök, börtönőrök és reptéri dolgozók is hiába várnak a pénzükre.

A mostani minden idők leghosszabb amerikai kormányzati leállása. A szövetségi intézmények egynegyede immár 22. napja nem működik, a rekordot eddig 21 nappal a Bill Clinton-adminisztráció tartotta, 1995 és 1996 fordulóján.

A kormányzati leállás oka, hogy Donald Trump elnök még mindig nem hagyta jóvá a 2019-es költségvetést, mert az nem tartalmazza az általa megígért mexikói határfal építésének 5,7 milliárd dolláros költségét. Trump továbbra sem döntötte el, hogy rendkívüli állapotot hirdet-e a helyzet feloldására – azzal ugyanis a Kongresszus megkerülésével finanszírozhatná a fal építését.

Csütörtökön még ezt mondta az elnök a Fox News műsorvezetőjének: „A legvalószínűbb az, hogy megteszem. Nem tudom elképzelni, miért ne tenném, hiszen megtehetem. A törvény 100 százalékosan mellettem áll.”

Pénteken viszont már így nyilatkozott: „Ez lenne a könnyű kiút. De a Kongresszusnak tudnia kell, hogy ez túl egyszerű, és ezt a helyzetet inkább a Kongresszusnak kell megoldania.”

Trump azonban ezután rögtön hozzátette: ha ez nem megy, mégis kihirdeti a rendkívüli állapotot, hiszen minden joga megvan hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Brit földre érkeztek ukrán katonák

Brit földre érkeztek ukrán katonák

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a londoni védelmi minisztérium.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!