2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Külföld

Trump beadta a derekát: FBI-vizsgálatot kért jelöltje ellen

FBI-vizsgálatot kért saját főbírójelöltje ellen az amerikai elnök. Donald Trump azt követően döntött így, miután a szenátusi bizottság republikánus többsége megszavazta, hogy a szenátus dönthessen a főbírójelöltről, de ezt egy republikánus szenátor javaslatára egy héttel elhalasztották, hogy lefolytassák a FBI-vizsgálatot. Brett Kavanaugh-t múltban elkövetett szexuális zaklatással vádolják, ami ő tagad.

  • Trump beadta a derekát: FBI-vizsgálatot kért jelöltje ellen

„Teljes mértékben megbízok a szenátusi bizottságban, akik nagyon jó munkát végeznek. Ők meghozzák a döntésüket, hogy szavaznak-e a kérdésben, vagy nem. Én pedig alkalmazkodni fogok ahhoz, ahogy döntenek” – a szenátusi különbizottság döntése előtt beszélt erről néhány utcával a Capitoliumtól, a Fehér Házban, az amerikai elnök. A bizottság egy voks többséggel végül a szenátus elé utalta szavazásra Brett Kavanaugh főbírói jelölését, de egy republikánus szenátor csak azzal a feltétellel adta támogató voksát ehhez, ha a végső döntés előtt a jelölt hátterét az FBI egy gyors vizsgálattal tisztázza.

Donald Trump erre – ígéretéhez híven – azonnal hozzájárulását adta, és elrendelte a különnyomozást. A szövetségi nyomozóknak egy hetük van arra, hogy a döntéshozók számára összeállítsák az aktát a Brett Kavanaugh-t érintő vádakról. A bírót eddig három nő vádolta meg azzal, hogy egyetemista éveiben szexuálisan zaklatta. Egyikük erről a főbírójelölttel párhuzamosan csütörtökön a bizottság előtt tanúskodott. Kavanaugh tagadja a vádakat.

„Mielőtt szenátusi voksolást tartunk, alkotmányos kötelezettségünk, hogy mindent megtegyünk a tények megismerésére. Nem tudunk tiszta lelkiismerettel szavazni addig, amíg nem kapunk megnyugtató válaszokat a zaklatási vádak ügyében” – mondta Richard Blumenthal, demokrata szenátor.

A vita igazi amerikai ideológiai háborúvá nőtte ki magát, ahogy ilyen nagy horderejű személyi döntések előtt lenni szokott. A Trump jelöltje mögött felsorakozó republikánusok politikai boszorkányüldözéssel, karaktergyilkossággal vádolják a demokratákat, míg ők alkalmatlannak tartanak egy olyan embert a Legfelsőbb Bíróság egyik posztjára, aki ilyen bűncselekményt elkövetett.

A Legfelsőbb Bíróság az amerikai politikai nagy hatáskörrel bíró intézménye, amely alkotmánybírósági funkciót is betölt, vagyis kormányzati politikákat is el tud gáncsolni. Kavanaugh megválasztásával a kilencfős testületben évekre konzervatív többség alakulhat ki, ami Donald Trump alapvető érdeke. A kormányzat a szavazást még a novemberi félidős kongresszusi választások előtt le akarja rendezni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

A múlt hétfőn elhunyt Csire Zsuzsi, a szívbeteg debreceni lány. A tragédiát követően, pénteken az édesanyja a közösségi oldalán tette közzé, hogy mikor lesz a fiatal lány végső búcsúztatása - írja a haon.hu.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!