2020. április 4.,
szombat, Izidor napja

Trump a tornádó sújtotta térségbe utazik

Hír TV

2019. március 6., szerda 08:30, frissítve: szerda 12:38

Továbbra is súlyos a helyzet a tornádó sújtotta Alabamában. A térségben mintegy 10 ezer háztartás maradt áram nélkül, a hatóságok folyamatosan túlélők után kutatnak. Közben az amerikai elnök bejelentette, hogy pénteken a helyszínre utazik.

Még mindig eltűntek után kutatnak a vasárnap esti tornádó romjai között. Időközben a több tucat áldozatot követelő katasztrófa összes áldozatát beazonosították, akik között gyerekek is vannak.

Egy férfi arról mesélt, hogy családjával fürdőszobájukban elbújva élték túl a vihart. „Végig imádkoztunk. Két tornádó is jött. Az első 15 perc alatt söpört végig, olyan volt a hangja mint egy teherautónak. Minden szanaszét röpült. Az emberek épphogy elkezdték összeszedni a dolgaikat, fél óra múlva jött a következő tornádó. Az már kevésbé volt erős, mint az első” – számolt be.

A helyreállítást a hatóságok addig nem tudják elkezdeni, amíg eltűntek után kutatnak. A mentőegységek mintegy 150 szakemberrel, drónokkal és hőkamerákkal pásztázzák a térséget.

„A tűzoltóság még mindig az érintett területeken dolgozik, eltűntek után kutatva. Átfésüljük a törmelék borította utcákat, hátha találunk életben maradt embereket, vagy állatokat. Nem adtuk fel a reményt. Folytatjuk a keresést” – mondta Byron Prather, tűzoltóparancsnok.

A mentési munkálatokat nehezíti, hogy a hőmérséklet sokszor fagypont alá süllyed. A túlélőket pedig, akik elveszítették otthonaikat el kell helyezni.

Donald Trump a Fehér Házban bejelemtette, hogy pénteken a tornádó sújtotta vidékre utazik és felajánlotta segítségét Alabama kormányzójának is, hogy minél előbb helyreállítsák a katasztrófa sújtotta térséget, ahol megszűnt az áramellátás, iskolák és több tucat otthon semmisült meg.

2013 óta ez volt a legpusztítóbb forgószél az Egyesült Államokban. A vihar vasárnap átlagosan 275 kilométeres óránkénti sebességgel söpört végig az Egyesült Államok dél-keleti részén. Az amerikai meteorológiai intézet szerint azonban a hét további részében még nagyobb viharok várhatóak a térségben.