2020. június 3.,
szerda, Klotild napja

Trócsányi ellen nincs kifogás, másoknak tisztázniuk kell magukat

2019. szeptember 19., csütörtök 18:14

A Hír TV értesülései szerint a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős aspiránsnál mindent rendben talált a testület. Tíz balliberális politikusnál azonban komoly jogi aggályokat fogalmaztak meg.

Az Európai Unió jogi bizottsága véleményezi az Ursula von der Leyen által vezetett 26 tagú testület tagjainak alkalmasságát. Bár a szakbizottsági meghallgatások még el sem kezdődtek, a testület már most 10 biztosjelölt esetében talált jogi aggályokat. Az uniós szomszédság-és bővítéspolitikáért felelős jelölt, Trócsányi László esetélben azonban nem éltek kifogással.

Ellentétben 10 másik biztos-jelölttel, akiknek írásban kell tisztázniuk magukat, miután aggályokat fogalmaztak meg velük kapcsolatban. Köztük van a francia, a litván, a belga, a ciprusi, a román, a portugál, a lengyel, az osztrák, a cseh és a spanyol jelölt is.

A külügyi főképviselői poszt várományosának, a katalán Josep Borrell-nek részvények birtoklása miatt tesznek fel kérdéseket. Hasonló okból ez vár az osztrák, a lengyel és a portugál aspiránsra is.

Az igazságügyi és jogállamisági portfólió jelöltjét, a belga Didier Reynders-t korrupcióval, kenőpénzek elfogadásával és Kongóban folytatott fegyverkereskedelemmel vádolják.

A francia liberális Sylvie Goulard-t pedig fiktív asszisztensi állások ügyében hallgatják meg. A Macron-kabinet első védelmi minisztere azzal, hogy 45 ezer eurót, vagyis több mint 14 millió forintnak megfelelő összeget már visszafizetett az uniós kasszába, gyakorlatilag elismerte érintettségét.

A jelölteknek szeptember végéig kell válaszolniuk a jogi testület felvetéseire, a szakbizottsági meghallgatások ezt követően kezdődnek el.

Hír TV