2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Tranzitzónát nyitottak a bajorok

A spanyol kormány befogadó politikája miatt egyre több migráns indulhat Európába Spanyolországon keresztül - erről a német kormány migrációs államtitkára beszélt, aki azt is elmondta, hogy fontolgatják a francia és a svájci határellenőrzés szigorítását. Közben Bajorországban már megnyíltak az új tranzitzónák.

  • Tranzitzónát nyitottak a bajorok

Afrika felől érkező migránsok szállnak át a Földközi tengeren a spanyol partiőrség hajójára, ami aztán Malagára szállította őket. Szombaton egy nap alatt 400 migráns érkezett Marokkóból, ami egyre inkább átveszi Líbia helyét az észak-afrikai indulási állomások között.

Líbia népszerűsége azért csökken, mert innen Máltára és Olaszországba lehet átjutni, az ottani hatóságok viszont már az EU hivatalos missziójának a hajóit se engedik kikötni. A mentőhajók így visszaviszik az utasaikat Líbiába, ahol a migránsok börtönre számíthatnak.

Egy éve tart a folyamat, először csak lassították a mentőcsapatok munkáját. Aztán a hatóságok elkezdték aktívan lassítani a mentőakciókat, végül pedig már a kikötést, elindulást is akadályozták. Mi Olaszország helyett Marseille-ből indultunk és továbbra is kimentjük a tengerből a rászorulókat, a jogszabályoknak megfelelően. Arra viszont nem vagyunk hajlandók, hogy bárkit visszavigyünk Líbiába, az ugyanis nem biztonságos ország - mondta az olasz kikötőkből elsők között kitiltott Aquarius kapitánya.

Az olasz kormánnyal ellentétben a spanyol vezetés befogadó politikát folytat, emiatt az ellenzék támadja. A német kormány bevándorlási államtitkára szerint félő, hogy ha a spanyol kormány nem lép fel határozottan a migránsok növekvő száma ellen, akkor a 2015-öshöz hasonló menekült-áradat indulhat Spanyolországon keresztül Európa központi országai felé. A német kormány ezért fontolgatja a francia és svájci határ ellenőrzésének a visszaállítását. Kelet felől, az osztrák határt már most is szigorúbban ellenőrzik, Szász- és Bajorországban pedig a héten nyitottak meg azok a tranzitközpontok, ahol a migránsokat ezentúl kötelezően elhelyezik a kérelmük elbírálásáig.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!